RTV EURO AGD - Patowa sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Picek_LBN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Picek_LBN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na samym początku chciałbym powitać całe grono osób, pomagających wszystkim bezinteresownie często w beznadziejnych sytuacjach.

Proszę o pomoc bo sam już nie wiem w jaki sposób mogę wyegzekwować moje roszczenia.

Na początku kwietnia zakupiłem w wyżej wymienionym sklepie stacjonarnym smartfon na kwotę 1549 zł. Po około 2 tygodniach telefon uległ awarii. Zaczął się zawieszać, restartować, na ekranie zaczęły wyskakiwać kolorowe pasy, nie był widoczny dla komputera. Postanowiłem skorzystać z rękojmi i wysłałem telefon z pismem reklamacyjnym oraz dowodem zakupu w postaci paragonu do sklepu internetowego zgodnie z opisem ze strony euro.com.pl na adres

EURO-net Sp. z o.o. Sklep Internetowy,
ul. Wacława 2, Sokołów;
05-806 Komorów.

Przesyłkę wysłałem jako ubezpieczoną na pełną kwotę 1549 zł firmą kurierską K-EX. Paczka dotarła do sklepu 4 maja. Dziś po 3 tygodniach postanowiłem poinformować mailowo firmę RTV EURO AGD iż minął im czas 14 dni na odpowiedź co skutkuje zgodą na moje roszczenia/żądania (tj w pierwszej kolejności wymianę na nowy egzemplarz, wymianę na inny model, naprawę)

Co się okazało, dziś Pani z obsługi reklamacji następująco odpisała

Zweryfikowaliśmy magazyn, towar do nas nie dotarł, dodatkowo informuję, iż osoba o nazwisku Boratyński (taki podpis widnieje w panelu nadań przesyłek firmy K-EX osoby która odebrała przesyłkę) nie pracuje w naszej firmie.

Proponujemy w tej sytuacji złożenie reklamacji, w firmie z której usług Pan korzystał przy wysyłce telefonu.

Na szczęście firma w której pracuje (skąd nadawałem paczkę) ma status VIP w K-EXie i mogłem poruszyć górę by dowiedzieć się czy ktoś przypadkiem nie podrobił podpisu i nie podpieprzył mojego telefonu.

Otrzymałem następującą odpowiedź z firmy K-EX: "W załączniku przesyłam skan potwierdzenia doręczenia przesyłki do Odbiorcy. Dodam, że w danym dniu do Firmy Euro-Net były doręczane również inne przesyłki i odbierała je ta sama osoba."
Na skanie widnieje pieczątka firmy RTV EURO AGD oraz podpis

Przesłałem wszystkie dokumenty mailowo do RTV EURO i czekam na ich ruch, ale obawiam się że zgubili moją paczkę i za wszelką cenę będą chcieli zrzucić winę na przewoźnika który mimo wszystko ma podpis oraz dokumenty potwierdzające doręczenie przesyłki.

No i jakiej pomocy oczekujesz?? :what:

Wyłącznie podpowiedzi co sami byście w takiej sytuacji zrobili, do kogo się udali. Telefon za 1500 zł poszedł na reklamację a mi wmawiają ze go nie otrzymali jak otrzymali.

Poczekaj na odpowiedź. Powinni wydać Ci nowy telefon.

Raczyli odpisać następująco:

Szanowny Kliencie,

Dzięki potwierdzeniu udało nam się ustalić osobę która rzeczywiście odebrała przesyłkę.

Zakupu czyli zapłaty za towar dokonał Pan w sklepie stacjonarnym, do przesyłki dołączył Pan pismo niestety bez numeru dokumentu zakupu. Nam nie udało się do Pana dodzwonić.

Warunkowo przyjmujemy reklamacje sprzętu, gdyż nie jest to zakup internetowy, a reklamacja w takiej sytuacji prawidłowo powinna być złożona w sklepie stacjonarnym lub bezpośrednio w serwisie.

Towar dzięki dodatkowym danym został odnaleziony.

Numer reklamacji: 1432625

Próbują zwalić na mnie winę mimo że miałem wybór między zgłoszeniem reklamacji w sklepie fizycznym lub internetowym. Dodatkowo wysłałem im paragon a co do telefonów to nikt nie raczył się ze mną kontaktować (zawsze odbieram nawet od nie znajomych) Co gorsza wpisali mi numer reklamacji tak jakby przesyłkę otrzymali z dniem dzisiejszym - ale raczej to nie przejdzie z uwagi iż mam dokument potwierdzający odbiór przez nich przesyłki ponad 3 tyg temu.

Odpisałem im że telefon dotarł do Państwa 4 maja - do dnia dzisiejszego minęły 22 dni na ustosunkowanie się do mojej reklamacji z tytułu rękojmi - proszę nie liczyć na to iż zgodzę się by reklamacja płynęła od dnia dzisiejszego przez kolejne 14 dni - nie z mojej winy Państwa pracownik/pracownicy zagubli moją przesyłkę i przeleżała ona u Państwa ponad 3 tygodnie.

Na piśmie były moje dokładne dane i mogli Państwo wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru odpowiedź na moją reklamację czego Państwo nie zrobili.

Picek_LBN napisał:
Dzięki potwierdzeniu udało nam się ustalić osobę która rzeczywiście odebrała przesyłkę
No to masz jasność sytuacji
Picek_LBN napisał:
Warunkowo przyjmujemy reklamacje sprzętu, gdyż nie jest to zakup internetowy, a reklamacja w takiej sytuacji prawidłowo powinna być złożona w sklepie stacjonarnym
To nie jest prawda, a reklamacja, zgodnie z art. 561[5] kc, została uznana.

Pracownik sklepu raczył mi dziś odpisać następująco

Szanowny Kliencie,

Uprzejmie informuję, iż towar zostanie przekazany w najkrótszym możliwym terminie do autoryzowanego serwisu Jak tylko produkt do nas wróci, niezwłocznie zostanie do Pana odesłany.
Z wyrazami szacunku

Tyle że ja zgłaszałem to jako rękojmia - nie mają raczej prawa decydować jeśli termin minął że wysyłają telefon do serwisu ?

Powrót