M
manmanman
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, byłem ostatnio na wycieczce w Rumunii, na lokalnych targach zauważyłem różne przedmioty, których w Polsce nie ma, albo są nieosiągalne. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę tam po prostu pojechać, kupić coś i wrócić z tym do Polski i sprzedać to tutaj. Osoby z którymi jechałem kupili kilka rzeczy, jednak jako pojedyncze egzemplarze, no i nie było żadnej kontroli na granicy, tylko same dowody sprawdzane. Chodzi mi np. o kilkadziesiąt sztuk porcelany, produkty z wikliny, drewna (łyżki, mieszadła itp.) a także kamienie ozdobione ręcznymi malunkami i najbardziej chyba kontrowersyjne - kije bejsbolowe, wyglądające jak normalne, których posiadanie chyba jest zabronione w Polsce, namalowana jest na nich flaga Rumunii, nazwa miasta oraz jakieś rysunki. Wydaje mi się że przewiezienie jednego nie byłoby problemem, to w końcu pamiątka, ale jakbym chciał ich 10-20 ?
Tak więc, czy musiałbym posiadać jakieś zezwolenie na zakup większej ilości pamiątek jednego rodzaju - na handel?
Czy te kije można do Polski przywieźć?
Czy 10butelek wina, które mogę przewieźć przez granice, to liczba na osobę? 2 osoby w aucie = 20butelek?
z góry dzięki, pozdrawiam
Tak więc, czy musiałbym posiadać jakieś zezwolenie na zakup większej ilości pamiątek jednego rodzaju - na handel?
Czy te kije można do Polski przywieźć?
Czy 10butelek wina, które mogę przewieźć przez granice, to liczba na osobę? 2 osoby w aucie = 20butelek?
z góry dzięki, pozdrawiam