Rutynowa Kontrola trzeźwości a prawo o ruchu drogowym

• Autor wątku Autor wątku rozbojnik93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozbojnik93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jaka jest podstawa prawna przeprowadzania rutynowych kontroli trzeźwości tzn. zatrzymywania każdego pojazdu w celu zbadania alkomatem kierowcy?
W Kodeksie o Ruchu Drogowym 129ja brzmi:
"W toku kontroli ruchu drogowego uprawniony organ kontroli może poddać kierującego pojazdem lub inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia w organizmie zawartości alkoholu lub obecności środka działającego podobnie do alkoholu".

Przegrzebałem internet oraz kodeks ruchu drogowego i nie znalazłem wzmianki o uprawnieniach policjantów, które umożliwałyby im przeprowadzanie tzw. rutynowych kontroli trzeźwości.

W ww. paragrafie widnieje jedynie informaca, że musi zaistnieć przesłanka - uzasadnione podejrzenie, że kierowca mógł kierować pojazdem pod wpływem. Czy to wyczerpuje podstawę prawną do zatrzymania bez powodu pojazdu pomimo braku uzasadnionych przyczyn o której wyżej mowa?

Sam podałeś podstawę prawną. I źle czytasz. W ww. paragrafie nie ma nic o uzasadnionych podejrzeniach co do kierowania pod wpływem. Jest wprost napisane że podczas kontroli można poddać kierowcę badaniu.

Ok, chodzi mi o podstawę prawną kontroli drogowej.
Sytuacja: jadę spokojnie, nie popełniam wykroczenia. Policjant mnie zatrzymuje, aby mnie tylko zbadać alkomatem. Zapytany o podstawę: mówi, że ustawa o ruchu drogowym, a tutaj nie ma nigdzie mowy o podstawie prawnej do zatrzymania pojazdu w celu przeprowadzenia rutynowej kontroli trzeźwości. Zmieszany nie potrafi wskazać podstawy zatrzymania, bo takowej nie ma.

Oczywiście, że jest. Też Kodeks ruchu drogowego, ściśle art. 129:

Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.

2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
[...]
3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu

Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie daje policji prawo m.in. do zatrzymania pojazdu w celu sprawdzenia trzeźwości kierowcy albo innej osoby, która mogła kierować tym pojazdem. Nigdzie nie jest napisane, że żeby zbadać kierowcę musi on wzbudzić w policjancie podejrzenia, że może być nietrzeźwy albo pod wpływem środków odurzających. Rutynowa kontrola trzeźwości nie musi być w przepisach określona jako rutynowa, skoro przepisy nie zaznaczają, że kontrola ma być nierutynowa...

Powrót