Ryczałt, brak kasy fiskalnej. Jaki dowód zakupu

• Autor wątku Autor wątku majkel47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majkel47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Rozliczam się na zasadach ryczałtu. Zacząłem sprzedaż internetową produktów dla osób fizycznych. Moje przychody nie przekraczały 20tys rocznie. Ze względu iż jestem zwolniony z posiadania kasy, jaki dowód zakupu mam wystawiać klientom? Czy paragon niefiskalny wystarczy?

Generalnie nie musisz wystawiać żadnych dowodów. Możesz kupić sobie takie druczki "dowód zakupu" przybijać pieczątkę firmową i wpisywać nazwę towaru i cena, a na żądanie klienta wystawiać fakturę. Oczywiście całą sprzedaż należy wpisywać do ewidencji.

Czy po przekroczeniu 20tys rocznie mimo wszystko jestem zwolniony z posiadania kasy?

Jeśli sprzedaż jest tylko przez internet, nie osobiście, to tak :)

Podłączę się do tematu: czy trzeba mieć wpisany kod PKD na sprzedaż towarów przez internet (3%) aby skorzystać z takiego zwolnienia i nie było to uznane za samowolkę? Czy też liczy się nazwijmy to "stan faktyczny".

Mam działalność wytwórczą (5,5%) i tak się składa, że cały urobek sprzedaję przez internet, nie handluję niczym czego sam nie wytworzyłem i mam tylko jeden kod pkd- na działalność wytwórczą właśnie.

Powrót