Ryczałt

• Autor wątku Autor wątku Anilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anilek

Stały bywalec
Odpowiedzi
619
Czy w pierwszym miesiącu działalności musze zapłacić cały zryczałtowany podatek?
np. przychód 1500 * 8,5% =127,50 i to do US ?

a już w następnym miesiącu można odjąć społeczne i zdrowotne..?
np.np. przychód 3000 - (społeczne) 113.46 = 2886.54
28886,54 * 8,5 % = 245 zł
245 - (zdrowotne) 193.10 = 51.90

a co jesli podatek ten po odjęciu społecznego i zdrowotnego wychodzi ujemny...rozumiem, ze nic nie odprowadzam do US ale czytałam gdzieś, że można odliczyc tą kwotę ujemną w następnym miesiącu....jeśli tak to w jaki sposób się to liczy?

Będę wdzięczna za wskazówki.

Czy w pierwszym miesiącu działalności
Raczej "za pierwszy do dnia 20 następnego miesiąca". Tak - bez odliczeń składek, chyba że wpłata składek nastąpiła przed końcem pierwszego miesiąca (czasem tak się zdarza).
a co jesli podatek ten po odjęciu społecznego i zdrowotnego wychodzi ujemny.
Nie ujemny :) tylko zerowy. Można w następnym miesiącu, można w rozliczeniu rocznym (PIT-28).

Jeszcze dopisze w tym temacie odnośnie działalności....w US składałam tylko " kartę zgłoszenia dotycząca osoby fizycznej rozpoczynającej działalność" czy to nie za mało?
np. nip-1 nie trzeba?

Po wprowadzeniu "jednego okienka" do US nic się nie składa. Jedynie zgłoszenie płatnika VAT, jeśli ktoś będzie vatowcem. Ale różnie to bywa z tym jednym okienkiem. W niektórych miastach trzeba samemu "ganiać". :)

odgrzeje temat:
czy w pierwszym miesiącu od przychodu nie odliczam żadnych składek?? chodzi o to, że pracuję i prowadzę małą działalność handlową "po godzinach" i płacę tylko składkę zdrowotną....
Czy jej w pierwszym miesiącu nie odliczam ( powiedzmy, że dzialalność rozpocząłem w połowie wrzesnia, a zus zapłaciłem 1.10)???

Jeśli opłacana jest tylko składka ubezpieczenia zdrowotnego, to w żadnym miesiącu (ani w pierwszym, ani w następnych), nie jest ona odliczana od dochodu. Natomiast w miesiącu dokonywania jej wpłaty (wpłata za pierwszy miesiąc działalności dokonywana jest do dnia 10 następnego miesiąca) od wyliczonego podatku odejmuje się w bieżącym roku kwotę 193,10 zł. Jest to część składki ubezpieczenia zdrowotnego podlegająca odliczeniu od podatku.
W styczniu, lutym i marcu kwota ta wynosiła 185,44 zł.
Pytanie dotyczy rozpoczęcia działalności we wrześniu - odliczenie może być dokonane za podatek należny w październiku.

Janusz M. napisał:
Jeśli opłacana jest tylko składka ubezpieczenia zdrowotnego, to w żadnym miesiącu (ani w pierwszym, ani w następnych), nie jest ona odliczana od dochodu. Natomiast w miesiącu dokonywania jej wpłaty (wpłata za pierwszy miesiąc działalności dokonywana jest do dnia 10 następnego miesiąca) od wyliczonego podatku odejmuje się w bieżącym roku kwotę 193,10 zł. Jest to część składki ubezpieczenia zdrowotnego podlegająca odliczeniu od podatku.
W styczniu, lutym i marcu kwota ta wynosiła 185,44 zł.
Pytanie dotyczy rozpoczęcia działalności we wrześniu - odliczenie może być dokonane za podatek należny w październiku.

Oczywiście nie chodziło mi o całą składkę a właśnie 193,10zł obliczone wg wzoru:
składka zapłacona * 7,75/9

Dziękuję za pomoc....czyli w tym miesiącu płacę przychód * 3% i wszystko :)

Jeśli to handel, to 3% od przychodu, a w dalszych miesiącach 3% minus 193,10.

Powrót