Rygor natychmiastowej wykonalności

• Autor wątku Autor wątku macko775
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macko775

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

w zeszłą środę miałem rozprawę zaoczną w sądzie w postępowaniu tradycyjnym. Dzisiaj otrzymałem listem wyrok sądowy z następującymi punktami:

1. Sąd zasądza od pozwanego zapłatę kwoty 5300 złotych
2. Sąd zasądza od pozwanego zapłatę kwoty 2067 złotych tytułem kosztów procesu
3. Wyrokowi w zakresie pkt. 1 nadaje rygor natychmiastowej wykonalności

Dzisiaj po doręczeniu pisma z sądu zapłaciłem kwotę 5300 złotych na wskazane w pozwie konto bankowe. Czy jeśli powód oddał już sprawę do komornika to będę z tego tytułu musiał zapłacić jakieś dodatkowe koszty? Jaki jest czas na zapłatę kosztów sądowych, wyrok sądu tego nie określa. Dodam, że dług pochodzi z jakiejś starej pożyczki, która została wykupiona przez firmę "krzak" i nie mam na tę firmę żadnych namiarów aby zadzwonić lub skontaktować się mailowo.

skoro firma krzak i jakas stara pożyczka to trzeba było pisać sprzeciw, dług pewnie przedawniony...

Cześć,

bardzo możliwe, że dług przedawniony. To jest taka sprawa, że kiedyś wziąłem komuś pożyczkę na siebie bo mnie bardzo prosił, ale jak się okazało do spłacania nie był zbyt chętny. Teraz musiałem go przycisnąć i musi spłacić całość, jego sprawa - można było spłacić wcześniej.

Ja chciałbym tylko zapytać w jakim terminie powinienem spłacić koszty sądowe aby uniknąć egzekucji komorniczej, gdyż sąd zastosował rygor natychmiastowej wykonalności tylko dla tej należności głównej. Oczywiście koszty sądowe też spłacę, ale muszę dać tej osobie chwilę wytchnienia, jednak chciałbym uniknąć dalszych kroków prawnych w stosunku do swojej osoby więc muszę wiedzieć jaki mam czas.

PS: Sprawa była pierwotnie skierowana do postępowania EPU w sądzie w Lublinie, lecz sąd ten odrzucił sprawę i skierował ją do sądu rejonowego. W uzasadnieniu jest napisane tak: "Następnie stwierdzono brak podstaw do wydania nakazu zapłaty. Dlatego też na podstawie art. 505[33] 1 k.p.c. sprawa podlega przekazaniu do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.". Dlaczego sąd w Lublinie stwierdził brak podstaw, skoro dowodem w sprawie była podpisana przeze mnie umowa pożyczki? Oszczędziłoby to sporo kosztów sądowych...

Ostatnia edycja:
w jakim terminie powinienem spłacić koszty sądowe
koszty stają się wymagalne z chwilą uprawomocnienia się orzeczenia. po uprawomocnieniu tez mija pewien czas zanim sąd skieruje je do egzekucji, ale jaki dokładnie to już zależy od konkretnego przypadku

co do reszty zapytań to nie mam pojęcia, musiałbym znać bardziej szczegółowo akta sprawy

Powrót