Rygor natychmiastowej wykonalności

• Autor wątku Autor wątku alekeyPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
alekeyPL

alekeyPL

Stały bywalec
Odpowiedzi
783
Dzień dobry.

Kilka lat temu podałem do sądu przedsiębiorcę, który nie wywiązał się z umowy na remont mieszkania. Sąd zasądził pewną kwotę odszkodowania i wydał rygor natychmiastowej wykonalności a sprawa trafiła do komornika. Egzekucja okazała się nieskuteczna.

Chciałbym spróbować ponownie przekazać sprawę do egzekucji, jednak zapodział mi się dokument nakazujący natychmiastową wykonalność. Samo postanowienie sądu posiadam.

Czy mogę wystąpić do sądu o ponowne wydanie ww. dokumentu?

Do kiedy w ogóle postanowienie sądu jest ważne?

Jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna, to komornik powinien odesłać do Ciebie dokumenty, na podstawie których prowadzone było postępowanie egzekucyjne, w tym tytuł wykonawczy zaopatrzony klauzulą natychmiastowej wykonalności. Zawsze możesz się zwrócić do sądu o ponowne wydanie po uiszczeniu stosownej opłaty kancelaryjnej.

Nie do końca. Tytuł wykonawczy wydaje się tylko raz. W razie jego zagubienia można się sądu złożyć wniosek o ponowne wydanie tytułu w miejsce utraconego, sąd przeprowadza postępowanie dowodowe, włącznie z przesłuchaniem stron. Dopiero po jego przeprowadzeniu sąd postanowieniem wydaje drugi tytuł (lub nie). Całość może potrwać nawet rok patrząc na obciążenie sądów.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót