Rysunek ze zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxxabcdxxxx

Zbanowany
Odpowiedzi
80
Czy wykonany w celach komercyjnych rysunek odręczny owczarka niemieckiego na podstawie zdjęcia zrobionego przez kogoś innego jest utworem zależnym tylko względem prawdziwego owczarka, czy też narusza prawa majątkowe autora zdjęcia?

Otóż wykonałem pewnego razu model 3D świerka na podstawie zdjęcia plastikowej zabawki i ktoś posądził mnie o plagiat. Skontaktowałem się w tej sprawie z radcą prawnym od prawa autorskiego i on mi powiedział, że mój model nie jest kopią zabawki, na której się wzorowałem i zarówno mój model jak i zabawka są utworami zależnymi względem prawdziwego świerka.
Zastanawiam się, czy podobnie jest tutaj. Wiadomo, że narysowany odręcznie i charakteryzowany na kreskówkowy rysunek psa nie jest dokładną kopią zdjęcia, jednak pies na rysunku jest w tej samej pozycji (idzie przodem, patrzy w lewo i podnosi łapę).
Czy to narusza prawa autora zdjęcia?
Kompozycja zdjęcia nie została powielona, a jedynie sfotografowany pies, który nie jest dziełem fotografa, tylko Boga.

Ostatnia edycja:
Co w takim razie w sytuacji, gdy dwie osoby wykonają podobny model 3D konkretnego drzewa, albo psa? Jak wtedy argumentować, że pomimo podobieństwa tych prac, nie doszło do naruszenia praw twórcy?

Więc aby wykonać model 3D słonia, trzeba mieć dostęp do prawdziwego słonia (gry AoE, KKND itd...)?

Tak, jeśli nie chcesz się narazić na zarzut bezprawnego korzystania i rozporządzania opracowaniem cudzego utworu jeśli uprawniony będzie w stanie wykazać taki fakt. Taka była historia zdjęcia pewnego popularnego placu, którego autor udowodnił słuszność swoich roszczeń na podstawie szczegółu jakim były ptaki.

Ostatnia edycja:
Najprawdopodobniej będzie to opracowanie.
A czy jeśli stworzę model mecha do gry bazujący na prawdziwym zwierzęciu (efekt to mechaniczna wersja tego zwierzęcia), z głową jako kabiną dla kierowcy itp. to czy wykonanie przez kogoś niemal identycznego mecha będzie "plagiatem", czy można wtedy uznać, że obaj mamy prawo do budowy robota na podstawie tego zwierzęcia, bez względu na podobieństwo naszych prac?

Każdy ma prawo sportretować konkretny obiekt.

Tylko, że tu mech składa się z brył (kanciata kabina, kółka, siłowniki, okienka w kabinie) i to przypomina prawdziwe zwierzę oraz ma ściśle określoną rolę w świecie gry.
Czy stworzenie do tej samej mechaniki mecha o bardzo podobnym kształcie i identycznej funkcji nie jest czasem plagiatowaniem postaci z gry?

Jeśli nie masz pewności zdaj się na osąd Sądu.

Powrót