Rysunki celebrytów ze zdjęć paparazzi - cele niekomercyjne

• Autor wątku Autor wątku blackpdesign
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blackpdesign

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Przeglądam od jakiegoś czasu to forum i niestety nie znalazłam podobnego wątku ani tematu, tak więc mam nadzieję na odpowiedź na nurtujące mnie pytania:

1. Jestem artystą grafikiem i w ramach niekomercyjnego projektu chciałabym stworzyć rysunki/grafiki amerykańskich celebrytów rysowane ze zdjęć zrobionych im przez paparazzi. Rysunki te nie byłyby jednak realistyczne 1:1, lecz raczej ekspresyjną interpretacją fotografii, ale twarz samego celebryty byłaby rozpoznawalna.

Kogo i czy wogle (bo w końcu jest to projekt artystyczny, niekomercyjny) mam prosić o zgodę na wykorzystywanie zdjęć i wizerunku?

1A. Rysunki te chciałabym potem zamieścić na własnej stronie internetowej jako część portfolio- czy byłoby to możliwe?

2. Jak sprawa by się miała z polskimi celebrytami, gdybym chciała ich też narysować?

3. Bardzo znany polski artysta Marcin Maciejowski od lat maluje i rysuje ze zdjęć z prasy, ze stopklatek z filmów i seriali i w dodatku sprzedaje swoje prace wykorzystujące wizerunek znanych polityków, aktorów - czy narusza on prawo autorskie?

blackpdesign napisał:
1. Jestem artystą grafikiem i w ramach niekomercyjnego projektu chciałabym stworzyć rysunki/grafiki amerykańskich celebrytów rysowane ze zdjęć zrobionych im przez paparazzi. Rysunki te nie byłyby jednak realistyczne 1:1, lecz raczej ekspresyjną interpretacją fotografii, ale twarz samego celebryty byłaby rozpoznawalna.

Kogo i czy w ogóle (bo w końcu jest to projekt artystyczny, niekomercyjny) mam prosić o zgodę na wykorzystywanie zdjęć i wizerunku?
Rysunek jest formą rozpowszechniania wizerunku danej osoby. W Stanach ochrona wizerunku osoby jest bardzo mocna, jeśli chodzi o sferę prywatności. Jeśli więc zdjęcia są z tej sfery, to należy szczególnie uważać. A w razie czego o zgodę trzeba by pytać danego celebrytę oczywiście.

I tu uwaga, dodatkowo mówimy w takich przypadkach o ewentualnym naruszeniu dóbr osobistych w związku z publikacją czyjegoś wizerunku (a nie samym faktem publikacji wizerunku).

W obu przypadkach znaczenie celu (komercyjny bądź nie) jet wtórne.
1A. Rysunki te chciałabym potem zamieścić na własnej stronie internetowej jako część portfolio- czy byłoby to możliwe?
Z dokładnością do punktu powyżej, twoje rysunki, więc dopóki posiadasz do nich majątkowe prawa autorskie - dysponujesz nimi wedle własnego uznania, więc i możesz zamieszczać w portfolio.
2. Jak sprawa by się miała z polskimi celebrytami, gdybym chciała ich też narysować?
Art.81. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - ogólnie tak, dopóki będą to wizerunki osób powszechnie znanych (a więc i celebrytów) w czasie pełnienia obowiązków zawodowych - to można. Ale uważać trzeba na ewentualne naruszenia dóbr osobistych.

Myślę, że w ogólności celebryci zapewne są zadowoleni z takiej reklamy ich osoby, bo przecież najważniejszym jest dla większości, aby się o nich mówiło i aby było ich widać... ale to oczywiście tylko taka mała dygresja...;)
3. Bardzo znany polski artysta Marcin Maciejowski od lat maluje i rysuje ze zdjęć z prasy, ze stopklatek z filmów i seriali i w dodatku sprzedaje swoje prace wykorzystujące wizerunek znanych polityków, aktorów - czy narusza on prawo autorskie?
to tylko on wie...

Dziękuję za tę odpowiedź, ale coraz bardzie utwierdzam się w przekonaniu,
że to prawo jest martwe.
Ostatnio odwiedziłam stołeczną galerię Zachęta, gdzie na wystawie wisiał rysunek ze zdjęcia przedstawiający Arnolda Schwarzeneggera. Obok
wyświetlany był film zmontowany z kilkudziesięciu reklam telewizyjnych-
bardzo wątpię by autorzy tych prac mieli prawa do utworów, z których skorzystali.

Oprócz wspomnianego przeze mnie Marcina Maciejowskiego, ze zdjęć reporterskich i klatek z filmów korzysta także jego bardzo znany kolega z grupy Ładnie Wilhelm Sasnal i wielu innych artystów - wystarczy rozejrzeć się po historii sztuki lub spojrzeć na prace ulicznych rysowników.

"Rysunek jest formą rozpowszechniania wizerunku danej osoby..."-
czy jeśli chcę narysować karykaturę, to też muszę mieć zgodę tej osoby?
Szczerze wątpię, bo chyba istnieje jakaś wolność wypowiadania się, czy coś w tym stylu...

Powrót