rysunki w skrypcie

• Autor wątku Autor wątku aleksanderwielki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksanderwielki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam zamiar wydać skrypt dla studentów w wydawnictwie uczelnianym. W tekście mojej pracy wykorzystuję rysunki z ogólnie dostępnych podręczników, z podaniem źródła. Na moją wątpliwość, czy nie naruszam praw autorskich, pani redaktor odpowiedziała, że w przypadku skryptu to jest wystarczające, aby uniknąć oskarżenia o naruszenie praw autorskich (gdybym chciał wydać książkę, to musiałbym mieć pisemną zgodę wydawnictw tych podręczników).
Czy pani redaktor ma rację?
Jeżeli pani redaktor nie ma racji i któreś wydawnictwo wystąpiłoby z pozwem o odszkodowanie, to czy adresatem tego pozwu będę ja, czy moje wydawnictwo uczelniane?

Przepis prawny:
Art. 27.
[Wykorzystywanie utworów w nauce i oświacie]

1. Instytucje oświatowe, uczelnie oraz jednostki naukowe w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (Dz. U. z 2014 r. poz. 1620 oraz z 2015 r. poz. 249) mogą na potrzeby zilustrowania treści przekazywanych w celach dydaktycznych lub w celu prowadzenia badań naukowych, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale i w tłumaczeniu oraz zwielokrotniać w tym celu rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów.

2. W przypadku publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym korzystanie, o którym mowa w ust. 1, jest dozwolone wyłącznie dla ograniczonego kręgu osób uczących się, nauczających lub prowadzących badania naukowe, zidentyfikowanych przez podmioty wymienione w ust. 1.
Przepis prawny:
Art.27^1

1. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach, wypisach i antologiach.

2. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873

Powrót