Rzecz niematerialna

• Autor wątku Autor wątku Dawidpoplawski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawidpoplawski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Posiadam rzecz niematerialną (znajdującą się na komputerze), są to pliki o różnych rozszerzeniach razem tworzących całość np. projektu/programu/strony itp.. Zostały one stworzone dla mnie za opłatą (umowa o dzieło) na własność. Jeżeli pewna osoba otrzyma ode mnie te pliki (legalnie za moją zgodą) i daje jej do zrozumienia, że nie może ich udostępniać,rozpowszechniać,sprzedawać nikomu, jaka kara może ją za to spotkać? Jakie artykuły o tym mówią?

To zależy z czym mamy do czynienia: z utworem, tajemnicą przedsiębiorstwa, umową poufności. Twoje informacje wskazują na tę pierwszą możliwość zatem należy tu wskazać Art. 79. oraz Art. 116. UoPAiPP.
Dawidpoplawski napisał:
... są to pliki o różnych rozszerzeniach razem tworzących całość np. projektu/programu/strony itp.. Zostały one stworzone dla mnie za opłatą (umowa o dzieło) na własność. ...
To jeszcze nie oznacza, że Ty również możesz tym utworem swobodnie dysponować. Jeśli nie nabyłeś praw autorskich majątkowych to również Tobie nie wolno ich rozpowszechniać.

Nie, brak jej podstawowych określeń wymaganych ustawą - vide Rozdział 5 UoPAiPP.

Powrót