Rzecz pochodzaca z czynu zabronionego

• Autor wątku Autor wątku Yummyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yummyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na wstepie chcialabym przeprosic za brak polskich znakow i zaznaczyc, iz bylabym wdzieczna gdyby w temacie wypowiadaly sie wylacznie osoby kompetentne, a ich wypowiedzi zawieraly np. odnosniki do precedensow.

Pytanie: Czy gdy osoba x kradnie rzodkiewki, ktore sprzedaje osobie y, a osoba ta wymienia je na pietruszki, nastepnie pietruszki na ananasy, ktore sprzedaje osobie z to czy osoba z popelnia czyn zabroniony w Polsce?

Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedzi.

po pierwsze, to jest pytanie w stylu "czy jesteś pewien że polskie sądownictwo uważa kobietę za człowieka? a jeśli tak, to dlaczego nie potrafisz podać ani jednego rozstrzygnięcia sądowego, które rozwiewałoby ewentualne wątpliwości?" :) skoro nikt nigdy w Polsce nie podważał człowieczeństwa kobiety, to i nie ma rozstrzygnięć sądowych w tym zakresie, oczywiste, nieprawdaż?!

po drugie, sam sobie zaprzeczasz, stawiając sprzeczne warunki, gdyż domagasz się aby wypowiadały się osoby kompetentne które będą (w Polsce!) opierać się na precedensach, ignorując fakt że w Polsce nie ma czegoś takiego jak precedens.

Dziekuje za sarkastyczna odpowiedz, ale sprawa nie wydaje mi sie tak oczywista jak Panu. W przypadku watpliwosci na temat natury kobiet siegamy po slownik jezyka polskiego, co nie zmienia faktu, iz niektorzy ludzie kobiet za ludzi nie uznaja (np. czesc kleru).
Co do do systemu precedensow, ktory jak wiadomo w tym kraju nie obowiazuje jako podstawa do wydawania wyrokow to zdaje mi sie, ze czesc sedziow bierze cos takiego pod uwage. W przypadku mojego poprzedniego postu rzeczywiscie tresc nie zostala przekazana dostatecznie jasno. Mialam na mysli po prostu poszlaki, ktore moglyby ow problem roztrzygnac nie na zasadzie "ja wiem, ze jest tak i tak".
A jesli opisany przeze mnie w pytaniu proceder nosi znamiona czynu zabronionego to prosze o wskazanie paragrafu i chocby krotkie wytlumaczenie.

napewno Z nie może zostać ukarany, bo niby za co? Za to że nie jest Bogiem?! (w sensie: nie dysponuje wszechwiedzą skąd ktoś wziął pieniądze lub przedmioty)

Powrót