Rzekomy błąd cenowy w aukcji internetowej

• Autor wątku Autor wątku dafie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dafie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Kilka dni temu na popularnej stronie z promocjami pojawiła się oferta poleasingowego laptopa (w popularnym sklepie internetowym). Cena katalogowa to 649 zł/szt, natomiast sprzedawany był po 454 zł/szt (-30%). Zakupiłem tego laptopa, natomiast na kolejny dzień otrzymałem maila:
Dzień dobry,
Przepraszamy, ale zamówienie zostało wstrzymane , ze względu na błąd cenowy produktu Lenovo ThinkPad T480 i3-8130U 8GB 256GB SSD 1920x1080 Klasa A- Windows 11 Home.
Chciałabym poinformować, że różnica w cenie była nierozsądnie znaczna (194,70 zł/szt), co mogło wskazywać na ewidentny (rażący) błąd cenowy. W związku z tym, zgodnie z art. 84 Kodeksu cywilnego wykazana zostanie wada oświadczenia woli.
W związku z zaistniałą sytuacją, mamy możliwość przyznania rabatu w wysokości 10% na to zamówienie i w przypadku chęci dopłaty i zrealizowania powyższego zamówienia w cenie 584 zł/szt.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuacje. Oświadczenie o błędzie cenowym w załączniku.

Nie tylko mi tak odpisali, bo z tego co wynika z komentarzy, to innym też. Kto inny napisał:
Mi stacjonarnie zaproponowali w poniedziałek cenę z promocji. Wziąłem dwa. Czas na przygotowanie 15 min. Wracam i mówią, że będzie drożej... Kupiłem, po potrzebowałem. Jutro dzwonię do UOKIK.

Tylko, że:
1. Inne osoby kupiły tego laptopa i go otrzymały (np. mój brat kupił dzień wcześniej w tej cenie promocyjnej). Wiele osob wstawiało też zdjęcia tego laptopa który im przyszedł (wstawiali to na tej stronie z promocjami)
2. Dziwny ten "ewidentny błąd cenowy", skoro obecnie na stronie również mają takie, a nawet większe promocje na laptopy

Wygląda to na sytuacje, gdzie sprzedali więcej laptopów niż mieli (faktycznie nie było limitu sztuk na stronie) i teraz zasłaniają się czymś takim. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Mam szansę na zdobycie tego laptopa?

Ostatnia edycja:
W mojej ocenie to nie jest rażący błąd cenowy.
Rażącym błędem jest 65 zamiast 650.

Masz rację. Pytanie czy warto iść w ryzyko związane z konfliktem...

Powrót