S
stona_71
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Witam. Telefon po naprawie w serwisie przy kontakcie z cieczą wariował. Po oddaniu 2. raz na gwarancje została ona anulowana choć znaczniki wilgoci wszystkie są białe. Odwoływanie nic nie dało. Złożyłem więc pismo do sprzedawcy (rękojmia). Odebrałem po 18 dniach w salonie a oni mi mówili ze wysłali pismo kurierem ale nie doszło gdyż "nieprawidłowy adres, brak posesji" choć wszystkie dane są prawidłowe. Na papierze mam datę odbioru decyzji z salonu po 18 dniach. Byłem następnie u rzecznik, która pisała w swoim imieniu. Sprzedawca odpowiedział że wysłał pismo przed okresem 14 dni ale był zły adres (adres był prawidłowy...). Rzecznik mówi że pozostaje sąd.
Pytanie moje brzmi czy mam szansę udowodnić producentowi że źle wykonał naprawę np poprzez opinię rzeczoznawcy? Rzeczoznawca mówi że jeśli nie zalałem go i znaczniki są białe to jest dobrze lecz cena za jego opinię nie jest mała... Czy może kłócić się z sprzedawcą iż nie dotrzymał terminu 14 dni na odp a na dodatek podobno odp musi być jednoznaczna a brzmi :
"... reklamacja z tytułu rękojmi nie została uznana. Autoryzowane Centrum Serwisowe w wydanej ekspertyzie technicznej stwierdziło ingerencję cieczy. Telefon pozytywnie przeszedł testy szczelności w serwisie, wobec czego zawilgocenie mogło nastąpić z powodu nieprawidłowego użytkowania, co wyklucza możliwość naprawy w ramach gwarancji producenta."
Pytanie moje brzmi czy mam szansę udowodnić producentowi że źle wykonał naprawę np poprzez opinię rzeczoznawcy? Rzeczoznawca mówi że jeśli nie zalałem go i znaczniki są białe to jest dobrze lecz cena za jego opinię nie jest mała... Czy może kłócić się z sprzedawcą iż nie dotrzymał terminu 14 dni na odp a na dodatek podobno odp musi być jednoznaczna a brzmi :
"... reklamacja z tytułu rękojmi nie została uznana. Autoryzowane Centrum Serwisowe w wydanej ekspertyzie technicznej stwierdziło ingerencję cieczy. Telefon pozytywnie przeszedł testy szczelności w serwisie, wobec czego zawilgocenie mogło nastąpić z powodu nieprawidłowego użytkowania, co wyklucza możliwość naprawy w ramach gwarancji producenta."