Sad grodzki a Wydzial Karny w sadzie rejonowym

• Autor wątku Autor wątku kumak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kumak

Użytkownik
Odpowiedzi
297
Jaka jest roznica pomiedzy wyrokiem (za obraze art.216kk) jezeli sprawa jest rozpatrywana w Sadzie Grodzkim a w Wydziale Karnym Sadu Rejonowego. Stalo sie, ze prawnik napisala akt oskarzenia i skierowal sprawe do wydzialu karnego Sadu Rejonowego ale decyzja Sadu sprawa zostala przekazana do Sadu Grodzkiego. Podobna sprawa znajomego znalazla rozstrzygniecie w Wydziale Karnym Sadu Rejonowego. Dlaczego moja sprawa zostala potraktowana inaczej?

Nie ma czegoś takiego jak Sąd Grodzki.
Jest Wydział Grodzki Sadu Rejonowego.
Wydziały Grodzkie zajmują się przede wszystkim wykroczeniami, oraz często drobnymi przestępstwami - jazdą pod wpływem alkoholu, drobnymi kradzieżami, posiadaniem niewielkich ilości narkotykow etc.
Zakres spraw jakie prowadzi Wydział Grodzki określa prezes Sądu.
To czy sprawę rozpatruje Wydzial Karny czy Grodzki nie ma żadnego znaczenia, gdyż rozpatruje tą sprawę według tych samych przepisów, i wyrok ma dokladnie taką sama moc.

[cytat="magnatex":29zey57m]Nie ma czegoś takiego jak Sąd Grodzki.
Jest Wydział Grodzki Sadu Rejonowego.
Wydziały Grodzkie zajmują się przede wszystkim wykroczeniami, oraz często drobnymi przestępstwami - jazdą pod wpływem alkoholu, drobnymi kradzieżami, posiadaniem niewielkich ilości narkotykow etc.
Zakres spraw jakie prowadzi Wydział Grodzki określa prezes Sądu.
To czy sprawę rozpatruje Wydzial Karny czy Grodzki nie ma żadnego znaczenia, gdyż rozpatruje tą sprawę według tych samych przepisów, i wyrok ma dokladnie taką sama moc.[/cytat:29zey57m]

Czy w przypadku wyroku w Wydziale Grodzkim przysluguje tez apelacja do sadu wyzszego szczebla? Musi byc jakas roznica inaczej nie byloby tych rozgraniczen.

Prawo do odwołania się od wyroku jest jednym z podstawowych praw przysługujących stronie procesu ,gwarantowanym również przez Konstytucje, nie widzę powodów dla których w Pańskiej sprawie miałoby być inaczej... Podstawowe cele dla których utworzono wydziały grodzie w sądach rejonowych wyjaśnił Panu magnatex w poprzednim poście. Rozumiem, że to Pan jest oskarżycielem prywatnym wobec tego będzie panu przysługiwało prawo do wniesienia środka odwoławczego w terminie 14 dni od doręczenia wyroku wraz z uzasadnieniem o czym zostanie Pan z pewnością pouczony.

[cytat="Mr Black":2td2q56a]Prawo do odwołania się od wyroku jest jednym z podstawowych praw przysługujących stronie procesu ,gwarantowanym również przez Konstytucje, nie widzę powodów dla których w Pańskiej sprawie miałoby być inaczej... Podstawowe cele dla których utworzono wydziały grodzie w sądach rejonowych wyjaśnił Panu magnatex w poprzednim poście. Rozumiem, że to Pan jest oskarżycielem prywatnym wobec tego będzie panu przysługiwało prawo do wniesienia środka odwoławczego w terminie 14 dni od doręczenia wyroku wraz z uzasadnieniem o czym zostanie Pan z pewnością pouczony.[/cytat:2td2q56a]

Mam wielki szacunek dla Konstytucji RP, jednak nie rozumiem dlaczego akt oskarzenia napisany przez prawnika i kierowany do X Wydzialu Karnego Sadu Rejonowego zostal kilkoma decyzjami Sadu przeniesiony 5 razy (z wydzialu do wydzialu) aby w koncu znalezc sie w Wydziale Grodzkim SAdu Rejonowego. Dowodem w sprawie sa obelgi i epitety pod adresem mojej osoby na pismie, ktore oskarzony wyslal do miejscowego urzedu. Wyglada na to, ze ktos chodzi za ta sprawa i szuka odpowiedniego miejsca aby oskarzony nie stlukl sobie pupy. Stad moje watpliwosci.

[cytat="kumak":9uuotwp6]
Czy w przypadku wyroku w Wydziale Grodzkim przysluguje tez apelacja do sadu wyzszego szczebla? Musi byc jakas roznica inaczej nie byloby tych rozgraniczen.[/cytat:9uuotwp6]

Od wyroku Wyroku Wydziału Grodzkiego, przysluguje apelacja tak jak od każdego innego wyroku Sądu I instancji.
Kiedys - jak zapewnie Pan pamieta istniały takie wynalazki, jak Kolegia do spraw wykroczeń.
Poieważ, sądzić moga tylko Sądy, kolegia zlikwidowano, a na ich miejsce powolano Wydziały Grodzkie w Sadach Rejonowych.
Wydziały te zajmują się przede wszystkim wykroczeniami, ale aby odciążyć Wydziały karne od drobnych spraw (i przyspieszyć wydanie wyroku), prezesi Sąd ow Rejonowych przekazują Wydziałom Grodzkim część spraw karnych - jak wspomniałem są to przeważnie sprawy drobne.
Wyrok Wydziału Karnego od Wyroku Wydziału Grodzkiego niczym się nie różni, i ma identyczną moc prawną. Tak samo można iść do więzienia będąc skazanym wyrokiem Wydziału Grodzkiego, jak i Wydziału Karnego.

Podkreślam - Pańskie obawy co do wyroku wydanego przez Wydział Grodzki są niczym nie uzasadnione.

[cytat="magnatex":22zwkn4k][cytat="kumak":22zwkn4k]
Czy w przypadku wyroku w Wydziale Grodzkim przysluguje tez apelacja do sadu wyzszego szczebla? Musi byc jakas roznica inaczej nie byloby tych rozgraniczen.[/cytat:22zwkn4k]

Od wyroku Wyroku Wydziału Grodzkiego, przysluguje apelacja tak jak od każdego innego wyroku Sądu I instancji.
Kiedys - jak zapewnie Pan pamieta istniały takie wynalazki, jak Kolegia do spraw wykroczeń.
Poieważ, sądzić moga tylko Sądy, kolegia zlikwidowano, a na ich miejsce powolano Wydziały Grodzkie w Sadach Rejonowych.
Wydziały te zajmują się przede wszystkim wykroczeniami, ale aby odciążyć Wydziały karne od drobnych spraw (i przyspieszyć wydanie wyroku), prezesi Sąd ow Rejonowych przekazują Wydziałom Grodzkim część spraw karnych - jak wspomniałem są to przeważnie sprawy drobne.
Wyrok Wydziału Karnego od Wyroku Wydziału Grodzkiego niczym się nie różni, i ma identyczną moc prawną. Tak samo można iść do więzienia będąc skazanym wyrokiem Wydziału Grodzkiego, jak i Wydziału Karnego.

Podkreślam - Pańskie obawy co do wyroku wydanego przez Wydział Grodzki są niczym nie uzasadnione.[/cytat:22zwkn4k]

Szanowny Panie, W tej chwili mam obawy i mam podejrzenia. Oskarzony to czlowiek ktory ma uklady i znjomosci w wielu instytucjach zwiazanych z wymiarem sprawiedliwosci. W przeszlosci sam o tym opowiadal. Sam fakt iz sprawa znalazla sie w 5 wydzialach sadu rejonowego swiadczy o tym, ze ktos szukal atlasowej poduszki dla oskarzonego. Osobiscie chcialbym aby Wysoki Sad zadal cios moim podejrzeniom.

[cytat="kumak":3bduc8jd]
Szanowny Panie, W tej chwili mam obawy i mam podejrzenia. Oskarzony to czlowiek ktory ma uklady i znjomosci w wielu instytucjach zwiazanych z wymiarem sprawiedliwosci. W przeszlosci sam o tym opowiadal. Sam fakt iz sprawa znalazla sie w 5 wydzialach sadu rejonowego swiadczy o tym, ze ktos szukal atlasowej poduszki dla oskarzonego. Osobiscie chcialbym aby Wysoki Sad zadal cios moim podejrzeniom.[/cytat:3bduc8jd]

Czytając Pańskie posty w tym temacie mam nieodparte wrażenie, że byłby Pan usatysfakcjonowany gdyby Pańską sprawą zajął się od razu Sąd Najwyższy.
Skoro do Pana nie dociera, że Wydział Karny i Wydział Grodzki orzekają w oparciu o ten sam kodeks to niestety - ja na to Panu nic nie poradzę.
Dalej - to że pozem napisal prawnik, nie oznacza że pozew zostal prawidlowo sporządzony i skierowany. Ponadto, to czy czyn o danej kwalifikacji rozpatruje Wydzial Karny czy Wydział grodzki zalezy od Prezesa Sądu. W praktyce oznacza to że czesto wszystkie lub prawie wszyskie sprawy z danej kwalifikacji prawnej, są rozpatrywane przez dany Wydzial.
A tak z ciekawości jeśli można - w jakim to Sądzie Rejonowym jest pięć wydziałów zajmujących się sprawami karnymi? Pytam bo ja osobiście znam tylko jeden taki Sąd, z czego i tak ostatnio dwa Wydzialy Wyłączono do nowego terytorialnie Sadu.

[cytat="magnatex":obpbib0h][cytat="kumak":obpbib0h]
Szanowny Panie, W tej chwili mam obawy i mam podejrzenia. Oskarzony to czlowiek ktory ma uklady i znjomosci w wielu instytucjach zwiazanych z wymiarem sprawiedliwosci. W przeszlosci sam o tym opowiadal. Sam fakt iz sprawa znalazla sie w 5 wydzialach sadu rejonowego swiadczy o tym, ze ktos szukal atlasowej poduszki dla oskarzonego. Osobiscie chcialbym aby Wysoki Sad zadal cios moim podejrzeniom.[/cytat:obpbib0h]

Czytając Pańskie posty w tym temacie mam nieodparte wrażenie, że byłby Pan usatysfakcjonowany gdyby Pańską sprawą zajął się od razu Sąd Najwyższy.
Skoro do Pana nie dociera, że Wydział Karny i Wydział Grodzki orzekają w oparciu o ten sam kodeks to niestety - ja na to Panu nic nie poradzę.
Dalej - to że pozem napisal prawnik, nie oznacza że pozew zostal prawidlowo sporządzony i skierowany. Ponadto, to czy czyn o danej kwalifikacji rozpatruje Wydzial Karny czy Wydział grodzki zalezy od Prezesa Sądu. W praktyce oznacza to że czesto wszystkie lub prawie wszyskie sprawy z danej kwalifikacji prawnej, są rozpatrywane przez dany Wydzial.
A tak z ciekawości jeśli można - w jakim to Sądzie Rejonowym jest pięć wydziałów zajmujących się sprawami karnymi? Pytam bo ja osobiście znam tylko jeden taki Sąd, z czego i tak ostatnio dwa Wydzialy Wyłączono do nowego terytorialnie Sadu.[/cytat:obpbib0h]

A gdzie Pan to wyczytal, ze sprawa przeszla przez V Wydzialow Karnych? Nigdzie nie bylo tak pisane, ponadto jezeli ktos sie chwali znajomosciami i ukladami w Sadach a przecietny zjadacz chleba spotyka sie z taka jazda jego sprawy po wydzialach Sadu to ma prawo miec podejrzenia, ze cos jest fishy(jak mawiaja Rosjanie). Sady sa bardzo fair, bezstronne i niezawisle tylko w opiniach Sedziow. Obywatele tego kraju niekoniecznie podzielaja opinie Sedziow.

[cytat="kumak":2w1uilhz]
A gdzie Pan to wyczytal, ze sprawa przeszla przez V Wydzialow Karnych? [/cytat:2w1uilhz]

Sam Pan napisał, że sprawa "przewędrowala" przez pięć Wydziałów w Sądzie. Slowo "Karny" Pan sam teraz dopisał. Aczkolwiek, jesli przyjąć, że Wydział Grodzki także jest po części wydziałem zajmującym się sprawami karnymi, to można to i tak odczytać....

Co się zaś tyczy Sądów i Sędziów, to nikt Panu nie każe z nich korzystać. A skoro chce Pan skorzystać z usług Sądu, i Sedziego to musi się Pan zastosowac do zasad panujących w tymże Sądzie, a nie szuka Pan problemu tak gdzie go nie ma.

[cytat="magnatex":3iv0ugd2][cytat="kumak":3iv0ugd2]
A gdzie Pan to wyczytal, ze sprawa przeszla przez V Wydzialow Karnych? [/cytat:3iv0ugd2]

Sam Pan napisał, że sprawa "przewędrowala" przez pięć Wydziałów w Sądzie. Slowo "Karny" Pan sam teraz dopisał. Aczkolwiek, jesli przyjąć, że Wydział Grodzki także jest po części wydziałem zajmującym się sprawami karnymi, to można to i tak odczytać....

Co się zaś tyczy Sądów i Sędziów, to nikt Panu nie każe z nich korzystać. A skoro chce Pan skorzystać z usług Sądu, i Sedziego to musi się Pan zastosowac do zasad panujących w tymże Sądzie, a nie szuka Pan problemu tak gdzie go nie ma.[/cytat:3iv0ugd2]

Czy sady zostaly juz oficjalnie sprywatyzowane i ja nie wiem o tym? Jak do tej pory pensje pobieracie z podatnika kieszeni wiec praca sadow powinna sie opierac na jasnych i przejrzystych dla podatnika zasadach a nie na widzimisie urzedasow.Czy ja szukam bezzasadnie problemu to sie dopiero okaze. Podejrzewam, ze moje obawy sa w pelni uzasadnione. Przez te ilenascie lat sadzilem, ze wymiar sprawiedliwosci jest aby sluzyc obywatelom a nie odwrotnie.Dziekuje, ze Pan wyprowadzil mnie z nieswiadomosci.

Kumak - szuka Pan problemu tam gdzie go nie ma.
Jesli zadałby sobie Pan trud i pojeździł trochę po sadach, nie tylko w miejscu Pana zamieszkania, a po całym kraju, to może by Pan zrozumiał co do Pana pisze, a nie trwał w swoim zbędnym uporze. Sytuacja w której Wydzialy Grodzkie rozpatrują proste sprawy karne, występuje w całym kraju, i jest podyktowana przyśpieszeniem toku prowadzonych spraw.
Powtórzę - prosze pojeździć po kraju, i sprawdzić, jeżeli mi Pan nie wierzy. Jeźli poszuka Pan w internecie, to znajdzie Pan też opublikowane wyroki Wydziałów Grodzkich, skazujących ludzi na kary więzenia za popełnione przestępstwa.
Zupełnie nie rozumiem więc Pańskiego stanowiska i niczym nieuzasadnionego uporu.

PS. Nie pracuję w sądzie, więc Pańskie aluzje są zbędne.

PPS. Każdy sędzia też płaci podatki, ja zresztą też je płace podobnie jak i większość ludzi w kraju. A jak chce Pan się awanturować że Pańskie podatki idą na sądy, to najpierw niech Pan udowodni że akurat 1 zł z Pańskich podatków poszedł na jakiś sąd. Jest Pan w stanie? Wątpię. W związku z tym proponuję zakończyć tą rozmowę, bo do niczego konstruktywnego nie prowadzi.

Powrót