Sąd Grodzki

• Autor wątku Autor wątku tokkotai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tokkotai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam .

Mam takie zasadnicze pytanko.

Czy sąd Grodzki może wydać Wyrok bez prawidłowego powiadomienia pozwanego o terminie i zakresie rozprawy ( słowem bez uczestnictwa pozwanego w procesie i brak możliwości obrony).

Wiem tyle, że dostałem jakies pismo z sądu , ale poniewaz aktualnie jestem za granicą nie bylem w stanie odebrać listu poleconego ( ponieważ osoby zamieszkujące pod moim adresem nie są moimi krewnymi nie mogły odebrac pisma adresowanego do mnie). Jakie mam szanse na zapoznanie się ze sprawą i jakie czynności mógłbym powziąć w celu obrony.

Moje pytanko jest zwiazane ze sprawą niezapłaconego czynszu i sprawy wytoczonej przez firmę windykacyjną.

Pozdrawiam.

1. przedstawiona sprawa zostało rozpoznana przez Sąd w postepowaniu uproszczonym,
2. Sąd wydał nakaz zaplaty:
- bądź w postepowaniu upominawczym - i sluzy Tobie sprzeciw,
- bądź w postepowaniu nakazowym - służą zarzuty.
3. Sąd wydaje nakaz zapłaty na posiedzeniu niejawnym (pospolicie -"za biurka) na podstawie załaczonych do pozwu dokumentów stwierdzajacych Toje zobowiazanie z tyt. czynszu.
4. W spółdzielni wskazany jest twój adres zamieszkania, zatem powód nie znając innego wskazał dotychczasowy
5. WAZNE : nieodebrany nakaz zapłaty wywołuje skutki prawne w postaci jego uprawomocnienia i w zwiazku z tym powód będzie egzekwowal nalezność.
6. Od nakazu służy Tobie wniesienie do Sądu zarzutów bądź sprzeciwu (w zalezności w jakim postępowaniu wydany nakaz) - w terminie 2 tygodni od jego odebrania, przy czym jak wyżej - jego nieodebranie (2 razy awizo z poczty) pozostawia sie w aktach sprawy ze skutekiem doreczeni.
7. Istotna jest data kiedy dowiedziałeś się o tym jest sprawa w Sądzie. Masz środek prawny - przywrócenie terminu do złożenia zarzutów, który składasz do Sądu wraz z zarztami -termin w ciągu tygodnia od ustania przyczyny uchybienia terminu

Pozdrawiam

Powrót