sąd karny - MOPS

• Autor wątku Autor wątku jadzziazz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jadzziazz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Jestem matka samotnie wychowującą syna, zwróciłam się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej o zasiłek. Trzeba nadmienić ze komornik regularnie mi alimentów nie przesyłał tak jak sąd ustanowił

MOPS nie wiadomo skąd na liczył mi że w jednym miesiącu wyłudziłam 59zł, a w drugim 4 zł. Któregoś dnia puka do moich dzwi, policja i wręcza mi wezwanie do prokuratury jako w charakterze podejrzanej Ku mojemu zdziwieniu, nie wiedząc o co chodzi, zwróciłam sie do prokuratury zapytaniem, w jakiej sprawie jestem podejrzana. Tak więc odpowiedziano mi, że MOPS wystąpił z oskarżeniem o oszustwo.

Warto nadmienić, że MOPS w ogóle nie dał mi szansy ustosunkowania się do tej sprawy, nie przeprowadził postepowania wyjaśniającego w trybie administracyjnym nie dał szansy zwrotu nie należnego pobrania świadczenia co mówi art 106 ustawy o pomocy społecznej.

Na końcu tej absurdalnej sprawy. kwestia znalazła sie na wokandzie gdzie wydano wyrok, 1 rok w zawieszeniu na 5 lat

pomoc - sprawa karna

Jak się dobrze orientuję to pomoc społeczna pomaga, a nie oskarża. Reasumując sume jest to 63 zł
De facto do 250 zł jest to interpretowane jako wykroczeń w skutek czego reguluje to kodeks wykroczeń

pawele330 napisał:
Jak się dobrze orientuję to pomoc społeczna pomaga, a nie oskarża. Reasumując sume jest to 63 zł
De facto do 250 zł jest to interpretowane jako wykroczeń w skutek czego reguluje to kodeks wykroczeń

1) każdy obywatel ,instytucja itp ma prawo złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa...

2) po drugie to nie była kradzież tylko zostało to zakwalifikowane jako oszustwo (art. 286 &1 KK ) ,gdzie kwota jest nieistotna. Nie było to więc wykroczenie tylko przestępstwo...

ps. i autorkę tematu proszę nie pisać ,że naliczenie było nie wiadomo skąd , bo po pierwsze zarówno na etapie postępowania przygotowawczego jak i sądowego miała pani możliwość przeglądać akta postępowania i zapoznać się ze złożonym zawiadomieniem, składać wnioski dowodowe, wyjaśniać (dlaczego zaistniała taka sytuacja), zwrócić pieniądze itp.

Ponadto na podstawie zgromadzonych w sprawie materiałów Sąd uznał ,że jest pani winna zarzucanego jej czynu i za to wymierzył jej taką czy inną karę... Stwierdził więc ,że chciała pani oszukać i zrobiła to...

Ostatnia edycja:
Mój czyn został zakwalifikowany z art. 233 K.k. Zdaje sobie konstruktywne pytanie, jeżeli alimenty były zaniżane przez komornika i każdego miesiąca była inna suma niż ustanowił Sąd, to do kogo można rościć roszczenia
Jest to kpina żebym, świadomie miała wyłudzić 4 zł, patrząc się na to od logicznego punktu widzenia stwierdzam ze była tu czysta złośliwość. Bo samotna matka nie ma nobilitacji od instytucji państwowych.

Powrót