Sąd nadał klauzulę wykonalności od kosztów z których zostałem zwolniony.

• Autor wątku Autor wątku tomaszzw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszzw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam, jakiś czas temu miałem sprawę cywilną w której zostałem pozwany w raz z 3 innych osób. Sprawę cywilną przegraliśmy ale ze względu na brak dochodów zwolnił nas z kosztów sądowych oraz dodatkowo mnie ze względu na wyjątkowo trudną sytuację z kosztów zastępstwa procesowego.(tzn. strona przeciwna mogła zwrócić się do skarbu państwa o zwrot kosztów).

Sprawa jest o tyle skomplikowana iż całość jest rozpatrywana po apelacji, a apelację ja składałem oddzielnym tokiem z racji faktu iż nie mogłem zeznawać w pierwszym terminie i został mi wyznaczony dodatkowy kilka mies po pierwszym.

W związku z tym moja apelacja została nadana później i dostała inną sygnaturę(ale rozprawa apelacyjna była 1, z 2 sygnaturami) natomiast orzeczenie było takie: Koszty sądowe mają umorzone wszyscy, a 3osoby mają 900 solidarnie a ja mam 900 osobno kosztów zastępstwa. Natomiast jak już pisałem z tych kosztów zostałem zwolniony.

A wezwanie do zapłaty jest jeszcze dziwniejsze kancelaria reprezentująca powoda zażądała 4x900 od nas solidarnie czyli wyskoczyła z kwotą 3600. Jakieś 6 mies po zakończeniu sprawy, żadnych pism,wezwań do zapłaty, upomnień, tylko odrazu zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego.

Dodatkowo otrzymali oni klauzulę wykonalności przez sąd i się zastanawiam jakim cudem sąd nadał taką klauzulę nawet nie czytając dokumentów i co można zrobić, podobno po wszczęciu egzekucji od wyroku już nie można się odwołać a minęło ponad 30 dni. Natomiast Ja nie dostałem żadnych pism, żadnych awiz, żadnych zawiadomień a odbieram paczki na poczcie często i zawszę proszę o "wszystko co jest do mnie". Mój adres zamieszkania jest taki sam jak zameldowania od urodzenia, jakim cudem nie dostałem żadnego wezwania na rozprawę o egzekucję to bym powiedział że jest bezpodstawna. Jak to odkręcić skoro już tyle po terminie a ja dowiaduje się teraz, czy to nie dziwne że nie byli wstanie do rozprawy podać mojego poprawnego ardesu a do egzekucji bez problemu znaleźli/?

Wyjaśnij co to jest "wezwanie na rozprawę o egzekucję"...

Powrót