Sąd odmawia wydania nakazu zapłaty bez podania uzasadnienia

• Autor wątku Autor wątku ottawio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ottawio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Sprawa dotyczy EPU. Sad stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty w sprawie. Następnie wydał postanowienie przekazania sprawy do sądu rejonowego właściwego dłużnikowi. W piśmie nie było żadnego uzasadnienia stwierdzenia braku podstaw. Sprawa dotyczy niezapłaconej faktury na kwote około 5000,00zł wystawionej osobie fizycznej prowadzącej działalność. Mam wniesionych kilka pozwów i posługuje się szablonem. do tej pory bez problemu pozwy były rozpatrywane pozytywnie. Prosze o pomoc. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Czy przysługuje mi jakieś zażalenie? Czy mogę domagać się od sądu uzasadnienia swojej decyzji?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Przepisy nie wymagają uzasadnienia przekazania sprawy do sądu normalnego więc takiego uzasadnienia nie ma (chociaż czasem bywa). Możesz złożyć skargę, wtedy za 6 miesięcy sprawę rozpatrzy sędzia jeszcze raz.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Zastanawiam się czy nie wycofać pozwu i złożyć go ponownie.

Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze....
Bo niby dlaczego wycofanie pozwu?Jeśli nie ma podstaw do wydania nakazu zapłaty w EPU, to nie będzie ów nakaz zapłaty wydany. Po prostu.
Sprawa idzie teraz w "zwykłym" (nieelektronicznym)trybie, jesli roszczenie jest zasadne, masz dowody itp. to nie ma przeciez problemu.
Moim zdanie po prostu dłuznik przebywa poza granicami kraju i stąd przekazanie do trybu zwykłego.Wówczas wycofanie pozwu i ponowne złożenie nic nie da-rezultat będzie taki sam czyli przekazanie wg własciwości

Powrót