Sąd odmówił nadania klauzuli wykonalności, co z odsetkami?

• Autor wątku Autor wątku bunondol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunondol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dłużnik był mi winny pieniądze po ponad roku wniosłem o nadanie klauzuli wykonalności ale po złożeniu wniosku dłużnik zwrócił mi dług ale bez odsetek.

Sąd odmówił mi nadania klauzuli wykonalności - jak mam teraz walczyć o odsetki?

Wnieś o klauzulę na odsetki, o ile sąd w wyroku/nakazie Ci je zasądził.

W postanowieniu na mocy którego mam to zobowiązanie nic nie ma na temat odsetek za zwłokę.
Jest tylko, że mam dostać kwotę X zł ale jeśli tę kwotę dostaję po wielu miesiącach to czy na podstawie art. 481 kc nie należą mi się odsetki?

Ostatnia edycja:
Jeśli nie masz nic o odsetkach, to czemu chcesz ich żądać? Należy Ci się tyle ile napisano w postanowieniu.

Myślałem, że ma tu zastosowanie art. 481 kc mówiący o opóźnieniu w zapłacie.

bunondol napisał:
Myślałem, że ma tu zastosowanie art. 481 kc mówiący o opóźnieniu w zapłacie.
Jasne, że ma.
A co tam jest napisane?
Wierzyciel MOŻE żądać odsetek.
Czy w pozwie wystąpiłeś o zasądzenie odsetek?
Jeśli wystąpiłeś i sąd ich nie zasądził to ci się nie należą.
Jeśli natomiast nie występowałeś to możesz złożyć kolejny pozew o odsetki oczywiście po uprzednim bezskutecznym żądaniu ich od dłużnika

mokul napisał:
Jeśli natomiast nie występowałeś to możesz złożyć kolejny pozew o odsetki oczywiście po uprzednim bezskutecznym żądaniu ich od dłużnika
I o ile odsetki nie uległy przedawnieniu.

Mam tylko postanowienie sądu które mówi, że sąd rejonowy ma mi wypłacić X zł, a okręgowy Y. Nie ma słowa o odsetkach. Sąd rejonowy wypłacił mi od razu pieniądze zaś okręgowy po ponad 1.5 roku i to po wniesieniu mojego pisma o nadanie klauzuli wykonalności. Ja uważam, że za zwłokę sądu okręgowego należą się odsetki.

Powrót