Sąd Penitencjarny

• Autor wątku Autor wątku luberad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luberad

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Temat:SĄd Penitencjarny
Przeczytałam ustawę z 6.VI.1997r.,jednak mam kłopoty z interpretacją jej zapisów.W związku z tym mam następujące pytania:
1.JeZeli był złożony wniosek o odroczenie wykonania kary?termin rozpatrzenia wyznaczono na 13.02.07), a skazany został doprowadzony do ZK 19 stycznia, to czy ten wniosek będzie przesłany do sądu penitencjarnego
i czy w ogóle będzie rozpatrywany?
2.Jeżeli będzie odroczenie(w tym przypadku przerwa w odbywaniu kary)to jakie są realne szanse na warunkowe zawieszenie reszty kary?
3.Jakie korzyści daje możliwość połączenia wyroków w następującym przypadku: 1 wyrok 6 mies.w zawieszeniu wrzesień2004,2 wyrok 8 mies. pozbawienia wolności listopad 2007,3 wyrok również 8 mies grudzień 2007, z tym że wyrok 1 nie został jeszcze odwieszony, przynajmnie nic o tym nie wiem( w ZK są dokumenty odnośnie 2 i 3 wyroku)
3.Jakie są zasady umieszczania w zakładach otwartych i od czego to zależy?
4.Co to jest sąd penitencjarny?
5.jestem żoną skazanego-jakie działania mogę podejmować(mąż jest w ZK po raz pierwszy)nie jestem pewna ,ale chyba podgrupa P2,w tej chwili przebywa w zakładzie zamkniętym w celi przejściowej i ma zostać przeniesiony-jeszcze nie wiem dokąd-na ile wczesniej będzie wiadomo?
Pozdrawiam serdecznie i proszę o poradę

luberad:
1. Będzie
2. To zależy jaka to jest kara i w jakim wymiarze.
3. Bez znajomości dat czynów i dat pierwszych wyroków w tych sprawach nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi.
3 bis -
Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 25 sierpnia 2003 r. w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności
Rozdział 8
4 W uproszczeniu, sąd który orzeka w kwestiach dotyczących wykonywania kar, w zakresie określonym w Kodeksie Karnym Wykonawczym. Orzeka w składzie jednoosobowym.
5 Ale o jakie działania Pani chodzi ?

ja sama:
Np (ale nie wiem czy ten tekst jest na bieżąco ujednolicany).
http://www.podlaska.policja.gov.pl/PP/d ... resci.html

Ja z doświadczenia wiem ,że aby dostał przerwę w karze to musi miec bardzo poważne powody ponieważ mój M. na przerwę w karze stawał trzy razy i nic z tego dodam ,że stawał na stan zdrowia.
Był dwa razy na obserwacji i dwa razy badany przez różnych biegłych i nic z tego owszem stwierdzono chorobę ale nie widziano przeszkód w odbywaniu przez Niego kary .Sczerze to bardzo ciężko jest dostac przerwę w karze.
Wiem także ,że jest coś takiego gdyby uzyskał przerwę na pół roku , a potem znow na pół roku to sąd po tym roku przebywania w domu może warunkowo zawiesic wykonanie kary.Ale musza byc mocne przesłanki do tego ,że nie może odsiadywac wyroku.
Piszę Ci to co wiem ale każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie.
Jeżeli chodzi o wyrok łaczny to napiszcie o połaczenie tych dwóch kar.
Wydaje mi się ,że ten wyrok w zawieszeniu nie musi by odwieszony my mieliśmy podobną sytuację i wyrok w zawieszeniu nie został odwieszony.
O tym gdzie skazany będzie odbywał karę decyduje komisja zależy to od wysokości wyroku,czynu i tego czy jest to recydywista czy pierwszy raz karany.Tu pod uwagę jest tez brany jego stan zdrowia jeżeli potrzebuje jakiejs terapi to może trafc do takiego ZK gdzie są takie terapie.Jeżeli chodzi o to kiedy będzie wiadomo dokąd go przewoża to wcześniej się nie dowiesz .

Dziękuję.Odpowiedz na pierwsze pytanie:czy ten wniosek będzie przesłany obligatoryjnie, czy trzeba wystąpić o przesłanie go(adwokat mi mówił ,że w tej sytuacji kiedy mąż jest w ZK wniosek jest jakby bezzasadny
Ad.3-daty czynów:1) 17 kwietnia 2004r. i wyrok6 mies. w zawieszeniu na 5 lat
2)
29 grudnia 2005r. i wyrok 8mies. wydany w listopadzie 2006r.po apelacji
3)
7 czerwca 2006r. i wyrok 8 mies.wydany w grudniu 2006r. po apelacji
Jeszcze raz dokładnie sprawdzę daty wyroków i uzupełnię informacje

ad.5 .Chodzi mi o to co ja mogę zrobić, ponieważ mąż jest w złej kondycji psychicznej ,po prostu siedzi i jest załamany.
Od 6 lat przyjmuje leki z powodu depresji,a więć długo przed popełnieniem czynów.
Mija drugi tydzień,stres i nagłe odstawienie leków-chociaż zgłaszałam jak byłam na widzeniach i prosiłam o konsultację psych.

dlaczrgo ja nie mogę wiedzieć wcześniej dokąd będzie przewieziony?Jest zapis że skazany ma prawo do odbywania kary jak najbliżej miejsca zamieszkania,czy to jest respektowane?

wniosek bedzie przesłany obligatoryjnie i rozpatrzony jako nwiosek o przerwę w karze ;
możesz przesyłac do sądu penitencjarnego pisma , ktore nie mają mocy prawne j poniewaz strona dla sądu jest skazany , ale są przez sąd czytane i brane pod uwagę ;
nie mozesz wiedziec , poniewaz w takiej sytuacji istnieje mozliwosc odbicia więznia z konwoju ;
jest respektowane , o ile w miejscu zamieszkania lub blisko jest zk w ktorym mogą odbywac karę osadzeni z konkretną grupą i w konkretnym trybie

aBylam dzis u dyrektora ZK to wcale nie jest pewne czy wniosek zostanie przesłany obligatoryjnie.
Wciąż nie wiem co to jest sąd penitencjarny, czy on jest przy sądzie rejonowym ,czy przy Zk.
Jeśli wniosek nie zostanie przesłany ,to podobno ja mogę takowy złożyć tylko do kogo: ZK jest w Nowym Sączu,prawdopodobnie przeniesienie będzie do Jasła ,Wyrok sądu w Nowym Targu,to gdzie jest ten właściwy Sąd penitencjarny do którego mam się zwrócić?

pytasz się , dostajesz odpowiedzi i nie wierzysz w nie ...
- jeżeli sąd wyznaczył termin rozpatrzenia wniosku o odroczenie kary w terminie w ktorym skazany stał się osadzonym ;) , to posiedzenie odbywa się w wyznaczonym terminie i sąd podejmuje decyzje o przesłaniu tego w niosku jako wniosku o przerwę w karze do sądu okręgowego - wydział penitencjarny w jurysdykcji ktorego odbywa karę osadzony ;
- sad penitencjarny nie miesci się w zk - w zk odbywają sie posiedzenia sądu penitecjarnego - rozpatrujke się tam wnioski skazanych ( o przerwe w karze , warunkowe i takie tam)
wnioski w w/w sprawach adresuje sie - do sądu okręgowego (na terenie ktorego miesci się zk skazanego) - wydział penitencjarny ...

Wierzę odpowiedziom,tylko wczoraj spotkałam się z inną opinią.
Odpowiedzi są dla mnie bardzo cenne,szczególnie poszczególne odsyłacze do ustaw i rozporządzeń-dzięki temu wiem o czym rozmawiam.
Już udało mi się wiele uzyskać, dlatego jestem bardzo wdzięczna.

Powrót