Sąd Pracy ZUS zwrot renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku paulilamot@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulilamot@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Dostałam wezwanie do Sądu od ZUS w sprawie "zwrotu renty rodzinnej". Problem wygląda tak, że pobierałam rentę rodzinną po ojcu i miałam problemy ze zdrowiem na trzecim roku studiów, przez co powtarzałam ten ostatni rok i moje studia trwały 4 lata a nie 3. Do obrony nie dałam rady podejść, zostałam skreślona z listy studentów w maju ostatniego roku moich studiów, ale posiadam m.in zaświadczenie o tym kiedy zostałam skreślona z listy studentów. Po roku od zakończenia nauki i nie pobierania renty dostałam pismo z ZUS, że mam oddać 15 tys zł w ciągu jak zwykle to bywa 30 dni. Napisałam odwołanie, minął kolejny rok -dostaje tym razem wezwanie już do Sądu, że mam te pieniądze oddać. Pytanie brzmi, czy jak mam zaświadczenie, że na studia chodziłam, a skreślili mnie dopiero na drugim semestrze ostatniego roku kiedy pobierałam rentę to będę musiała oddawać te pieniądze? Przypominam, że w czerwcu tamtego ostatniego roku wysłałam pismo że już nie kontynuuje nauki. Proszę o pomoc jak to w sądzie wyjaśnić.

Była rozprawa w sądzie?

27 maja mam rozprawę

Powrót