sad pracy

• Autor wątku Autor wątku abecia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abecia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam pytanko, znajomemu schorowanemu czlowiekowi po bajpasach odmówiono renty z krus. Po kolejnych odwolaniach sprawa trafila do sądu pracy. Komisja lekarska sadowa wydala orzeczenie , w ktorym znajduje się opis medyczny schorzeń i w podsumowaniu napisane jest, iż nie ma podstaw do orzeczenia o calkowitej niezdolności do pracy.W tej chwili czeka jeszcze na rozprawę przed sądem.Czy to orzeczenie daje jeszcze jakieś szanse na świadczenie. Jaki jest ewentualny dalszy ciąg postępowania, i co można zrobić w takiej sytuacji?

Sąd wydając wyroki w sprawach rentowych opiera się na opinii biegłych lekarzy sądowych. Jeżeli opinia jest niekorzystna można do niej wnieść zarzuty na piśmie, w 2 egzemplarzach. Zarzuty powinny być konkretne np że biegli nie rozpoznali wszystkich schorzeń, nie uwzględnili jakiś wyników badań, nie bylo wszystkich specjalistów itp. Sąd po otrzymaniu takich zarzutów powinien przekazać je do biegłych w celu sporządzenia opinii uzupełniającej.
Tak jak już pisałam na podstawie opinii biegłych sąd wyda wyrok.
Jeżeli stan zdrowia tej osoby się pogorszy zawsze może złożyć nowy wniosek o rentę. Jeżeli jest to osoba ubezpieczona w KRUS jest jeszcze możliwość starania się o zasiłek chorobowy oraz przedłużony zasiłek chorobowy.

Ciężka sprawa, bo przyznanie renty rolnikowi uzależnione jest (między innymi) od całkowitej niezdolności do pracy. O ile wiem, wszczepienie bajpasów nie powoduje całkowitej niezdolności do pracy ( własne doświadczenia z ZUS :( )

Powrót