Sądowe Wyjawienie Majątku

• Autor wątku Autor wątku ja.gra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

ja.gra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
dzisiaj zauważyłam w korespondencji mojej matki list informujący o podjęciu przez wierzyciela kroków prawnych w celu ustalenia majątku.

Moje pytanie brzmi, czy pomimo rozpoczęcia tej procedury można jeszcze jakoś rozwiązać tę sprawę polubownie (najlepiej rozłożyć na raty)?

Obecnie kwota zadłużenia wynosi ok. 4000 zł, nie mam pojęcia z czego jest to zadłużenie, ale obecnie nie jesteśmy w stanie spłacić tej kwoty w całości. Dodam jeszcze, że w przeszłości też były problemy z zadłużeniem, ok. 10 lat temu oraz w ubiegłym roku. Czy to też może jakoś wpłynąć na rozwiązanie tej sprawy?

Serdecznie pozdrawiam :)

ja.gra napisał:
można jeszcze jakoś rozwiązać tę sprawę polubownie (najlepiej rozłożyć na raty)?
Trzeba zwrócić się z tym pytaniem do wierzyciela. Zwykle jest szansa. Najlepiej wpłacić od razu ile się da i zadeklarować terminy spłaty pozostałych części.

ja.gra napisał:
list informujący o podjęciu przez wierzyciela kroków prawnych w celu ustalenia majątku
Co to dokładnie za list?

ja.gra napisał:
można jeszcze jakoś rozwiązać tę sprawę polubownie (najlepiej rozłożyć na raty)
To zrobić można zawsze.

Robilee napisał:
Obecnie kwota zadłużenia wynosi ok. 4000 zł, nie mam pojęcia z czego jest to zadłużenie
Zna pani dość precyzyjną kwotę zadłużenia a w ogóle nie zna pani okoliczności jego powstania?

ja.gra napisał:
Czy to też może jakoś wpłynąć na rozwiązanie tej sprawy?
Naturalnie. Proszę dokładnie poznać okoliczności powstania zadłużenia (przede wszystkim datę powstania wierzytelności).

najpierw się dowiedz:
- za co to
- z kiedy
- na jakim etapie jest sprawa
- co się w sprawie działo

a wtedy można coś doradzić. bo na razie to nie wiemy czy to będzie wniosek do sądu o wyjawienie majątku w toku egzekucji komorniczej, czy ktoś straszy śmiesznym pisemkiem że naśle detektywów

Powrót