Sądowy nakaz zapłaty a zapłacone już zaległości.

• Autor wątku Autor wątku woytek02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woytek02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
16.01.2020r sąd rejonowy dostarczył na mój adres zameldowania sądowy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Widziałem o tym, ze mam zaległości do zapłaty, ponieważ w grudniu otrzymałem przedsadowe wezwanie do zapłaty. Dogadałem się z radca prawnym powoda, ze spłacę zaległość 10 stycznia 2020r. Jednak 9 stycznia sąd wydał już nakaz zapłaty, który otrzymałem 16.01.2020r.
Proszę pomóżcie mi co mam zrobić w wyżej wymienionej sytuacji aby zamknąć sprawę. Czy mam pisać sprzeciw pomimo tego, ze już zapłaciłem zaległość ?

woytek02 napisał:
Proszę pomóżcie mi co mam zrobić w wyżej wymienionej sytuacji aby zamknąć sprawę. Czy mam pisać sprzeciw pomimo tego, ze już zapłaciłem zaległość ?
złóż sprzeciw od nakazu zapłaty, z zarzutem spełnienia zobowiązania w całości, ale pamiętaj że koszty sądowe zostały do spłaty,

robinson21 napisał:
złóż sprzeciw od nakazu zapłaty, z zarzutem spełnienia zobowiązania w całości, ale pamiętaj że koszty sądowe zostały do spłaty,

Tak wiem, ze oprócz tego mam do zapłaty jeszcze koszty sądowe. Mam jeszcze pytanie, czy takowe koszta można rozłożyć na raty lub odłożyć w czasie płatność ? Jeżeli jest taka możliwość to co musiałbym zrobić ?

woytek02 napisał:
Mam jeszcze pytanie, czy takowe koszta można rozłożyć na raty lub odłożyć w czasie płatność ? Jeżeli jest taka możliwość to co musiałbym zrobić ?
dogadać się z wierzycielem lub pełnomocnikiem strony przeciwnej,

Powrót