sądowy nakaz zapłaty komornik się poddaje

• Autor wątku Autor wątku angielo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angielo

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Mam wyrok sądowy który jest o następującej treści :
"natychmiastowa zapłata wraz z odsetkami..." sprawę oddałem do komornika który umorzyl postępowanie ze względu na to iż dłużnik jest niewypłącalny tzn. brak pracy brak środków na koncie oraz brak jakiegokolwiek majątku z którego można by dług ściągnąć.....
Pytanie co robić dalej ? JAk inaczej "ugryźć tę sprawę? " Zależy mi na tym aby mój dłużnik poniósł karę (akurat nie zależy mi na pieniądzach) pozdrawiam :what:

A o jakiej innej karze myślisz, jak nie o ściągnięciu długu ? :)

.....chodzi o to ze moj dluznik prawdopodobnie mi tego nie splaci i nie chce aby mu to uszlo na sucho czyli kara obojetnie jaka, moze byc np. sprzatanie miasta itp... zalezy mi na tym aby moj dluznik nie czul sie bezkarny... :brawo:

można by zastanowić się nad oszustwem (art. 286 kk), pod warunkiem jednak że dłużnik już w momencie zaciągnięcia zobowiązania nie miał możliwości jego spłaty.
napisz coś więcej o tym co jest źródłem zadłużenia i w jakich okolicznościach powstało wtedy z pewnością będzie łatwiej coś powiedzieć o sprawie

cała sprawa dotyczy umowy "kupna sprzedaży" która została sporządzona na spłate ratalną (umowa dotyczy sprzedazy budki handlowej na targowisku) na kwotę 3500zł. a na dzień dzisiejszy według obliczeń komornika jest mi winien z odsetkami 4800zł.
zaznaczam że odzyskanie budki mnie nie interesuje

z tak chaotycznego opisu nic nie wynika oprócz tego że na siłę chcesz "ukarać "gościa....

1) czy po podpisaniu umowy facet wpłacił jakieś pieniądze?
2) czy wogóle tłumaczył i jeśli tak to czym... brak zapłaty pozostałych rat...?

Oczywiście że chce ukarać goscia, bo przecież nie podaruję mu tyle pieniedzy. 1) Po podpisaniu umowy nie została zapłacona żadna rata 2) Był z nim kontakt przez pół roku i obiecywal że już załatwia kredyt i spłaci mi to nawet szybciej, potem zaczął mnie unikać

jeśli uważasz, że zostałeś oszukany złóż zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa (najlepiej pisemnie) - opisz wszystko dokładnie. Nie zapomnij dołączyć dokumentów - umowy, kopi wyroku, postanowień komornika, ew. korespondencji z dłużnikiem. Czekaj aż będziesz wezwany na przesłuchanie w charakterze świadka.

Myśle ze możesz jeszcze złożyc wniosek o wyjawienie majątku dłużnika.
Postępowanie prowadzi sąd. Dłużnik musi się stawić i odpowiadać na pytania sądu o majątek dochody itp , oraz przedstawić zestawienie swojego majątku.
Możesz mu przy tym zadawać własne pytania a on musi odpowiadać na nie prawdę pod karą odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań.
Dodatkowo przy tej procedurze obowiazkiem sądu jest wpisanie dłużnika na listę dłużników niewypłacalnych do krajowego rejestru długów, to spora kara, bo z tego rejestru korzystają firmy i banki podejmując współpracę z daną osobą.
Poza tym nie bądź ortodoksyjny w sprawie budki: jeśli jest on dalej właścicielem budki, to komornik może ją zlicytować żeby oddać Ci chociaż część długu.

Powrót