Sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Sakulec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sakulec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam 2 sprawy, obydwie zakończone w sądzie na plus dla mnie. Pierwsza to zamawialem cos przez internet wplacilem kase towaru nie dostalem. Byla sprawa w sadzie, przyszlo mi teraz pismo ze skazany ma mi zwrócic kwote ktora wplacilem. Jaki ma czas na to? Jest tam napisane, że mam informowac sąd jeśli tego nie zrobi tylko nie jest napisane ile ma na to czasu.

Druga sprawa. Rownież zakonczona wyrokiem sądu tylko to była sprawa cywilna. Po uprawomocnionym wyroku musialem nadac klauzule wykonalności żeby ktoś mógł ściągnąć dla mnie ten dług. I sprawa od kilku miesięcy ucichła. Moge coś więcej w tym temacie zrobić żeby przyspieszyc sciagniecie należności? Albo chociaz dowiedziec sie jakos ktory komornik sie tym zajmuje o ile w ogole i dowiedziec sie od niego czy w ogole znalazl ta osobe?

Starałem sie wszystko jasno napisać jeśli jednak coś jest niezrozumiale to pytać ;p

1. Pierwsza sprawa - rozumiem karna? Powinien zapłacic niezwłocznie po uprawomocnienia się wyroku. Jesli nie zapłaci wystap o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi. Uzyskasz tytuł do wszczecia egzekucji komorniczej.
2. To ze uzyskałeś klauzulę do nakazu zapłaty nie oznacza ze sprawą zajął sie komornik.
Konieczne złożenie wniosku o wszczecie egzekucji w kancelarii komorniczej - zawsze najlepiej wybrać kancelarię położoną najbliżej miejsca zamieszkania dluznika. We wniosku wskazujesz z jakich składników majątku ma ona być prowadzona. Wniosek można złożyć pocztą załączając tytuł do wszczecia egzekucji.
To dotyczy równiez sprawy z pkt.1.
Poczytaj forum - działy "komornik i postępowanie egzekucyjne", "windykacja".
Uzyj wyszukiwarki.

Także juz wiem od czego zacząc i gdzie szukać dalej ewentualnych porad. Dziękuje bardzo

Powrót