Sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Piotr56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr56

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam.
W dniu 18-11br. otrzymałem powiadomienie od komornika o wszczęciu egzekucji należności zgodnie z sądowym nakazem z czerwca br.Udałem się do sądu aby wyjaśnić sprawę. Oto fakty:
1.W pozwie wierzyciel podał stary adres mojego zamieszkania pomimo iż mój nowy adres był mu znany gdyż wcześniej korespondował ze mną na nowy adres.
2.Sąd nakaz zapłaty przesłał mi na stary adres przez co nie mogłem odebrać tego dokumentu pomimo,że w aktach sprawy widziałem dokument z urzędu miasta w którym były umieszczone wszystkie moje adresy włącznie z obecnym miejscem zamieszkania.
3.Komornik po otrzymaniu nakazu z klauzulą wykonalności powiadamia mnie już na właściwy adres o wszczęciu egzekucji.
4.Należność przedawniła się w 2010 roku zgodnie
z USTAWA z dnia 11 lipca 2014 r.o zmianie ustawy
– Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw1)
Moje pytanie to czy złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu nakazu zapłaty, czy może zaskarżyć postanowienie o nadaniu nakazowi klauzuli wykonalności.
Uważam, że wierzyciel podał celowo w pozwie mój nieaktualny adres aby pozbawić mnie jakiejkolwiek obrony. Postępowanie odbyło się w trybie nie jawnym w postępowaniu upominawczym przez referendarza sądowego.

Piotr56 napisał:
Moje pytanie to czy złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu nakazu zapłaty, czy może zaskarżyć postanowienie o nadaniu nakazowi klauzuli wykonalności.
zacząć od przeczytania kilku z setki identycznych tematów na forum

Ostatnia edycja:
Piotr56 napisał:
Ani jedno, ani drugie. Składasz sam sprzeciw, w którym dodatkowo udowadniasz jakimś dokumentem prawidłowy adres zamieszkania.

Powrót