Salon samochodowy - nie dostarczenie auta

• Autor wątku Autor wątku wynajmujacy71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wynajmujacy71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry
Otóż mam problem z autoryzowanym salonem samochodowym. Podpisałam umowę na zakup określonego auta (wyprzedaż rocznika) wraz z pakietem ubezpieczeń AC+OC+NNW i paroma innymi dodatkami za złotówkę. Na konto została wplacona zaliczka, auto miało trafić do mnie do końca lipca. Dzis zadzwonił sprzedawca, że auto jest, ale nowszy model, droższe i beż ubezpieczenia i jeśli mi się nie podoba to mogę rozwiązać umowę. Jak mogę rozwiązać sytuację na swoją korzyść? Do czego umowa zobowiązał się sprzedawca?
Dzięki za pomoc

Trudno odpowiedzieć be zapoznania się z umową, ale jeśli nie ma w niej zastrzeżonego prawa do odstąpienia (dla obu stron), to sprzedawca nie może od niej odstąpić i jest zobowiązany do wydania auta - zgodnie z zawarta umową

czy są jakieś podstawy prawne, które mogłabym przedłożyć sprzedawcy?

Nie musisz mu podawać podstawy prawnej (art. 535 kc). Możesz mu odpisać, że oczekujesz realizacji zawartej umowy.

Kodeks cywilny:
Art. 535. Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

gdyby to było takie proste ;) auto nie jest już dostępne jako że była to wyprzedaż rocznika, sprowadzili praktycznie takie samo, z tym, że design jest minimalnie inny, a kosztuje 7 tysięcy więcej (119 tys.). wg. umowy mogą nie wydać mi auta w terminie i po prostu zwrócić mi 3 tysiące zaliczki bez żadnych konsekwencji?

moim problemem jest to, że mogę zostać bez auta, a sprzedawca może się z tego wywinąć, bo nie wiem jakie są moje prawa, a ich obowiązki w tej sytuacji...

Powrót