Salon samochodowy

• Autor wątku Autor wątku Esso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Esso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kupiłem nowe auto w salonie samochodowym wraz z instalacją gazową.Na wpis do dowodu rejestracyjnego o inastalacji gazowej mam miesiąc czasu.Jednak na świadectwo homologacji czekałem ponad dwa tygodnie i okazało się (przy okienku w wydziale komunikacji) że świadecto to jest błędne wystawione ponieważ jest pomyłka w numerze nadwozia.Jakiś człowiek który wystawiał to świadectwo z przedstawicielskiej firmy Landi Renzo popełnił błąd.Następnie owe świadectwo zostało przesłane do salonu samochodowego w którym kupiłem ten samochód.Tam podpisali się na tym świadectwie dealer oraz monter instalacji , nie zauważając pomyłki.Problem ten zgłosiłem do salonu, ci kazali czekać na nowe świadectwo.Obecnie już minął miesiąc i 5 dni a dalej nie mam ważnego świadectwa potrzebnego aby dokonać odpowiedniego wpisu.W świetle prawa jestem pozbawiony prawnego korzystania z samochodu nie ze swojej winy , ponieważ w przypadku zatrzymania przez policję zostanie mi zatrzymany dowód rejestracyjny , a to wiąże się z kolejnymi problemami i kosztami.Ponadto w wydziale komunikacji po okresie miesiąca żądają ważnego przeglądu , a to kosztuje.
Mam podpisaną umowę z firmą (na umowę zlecenie) na przewóz własnym samochodem ludzi.Jednak nie mogę obecnie wykonywać zleconych usług ponieważ mam auto unieruchomione nie z własnej winy.Dziennie jestem stratny około 200 zł.Jak należałoby teraz postąpić aby prawnie wyrównać straty poniesione przez czyjeś niedopatrzenie oraz wyrównać koszt przeglądu??? :what:

Możesz domgać się zwrotu tych kosztów od sprzedawcy samochodu. Jeżeli nie zrobi tego dobrowolnie - możesz wystąpic do sądu. Zapewne wygrasz.

Powrót