Samobójstwo a wypłata odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku arbgor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arbgor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Od kilku lat byłem ubezpieczony w ubezpieczeniu grupowym PZU w poprzednim zakładzie pracy. Kilka miesięcy temu rozpocząłem nową pracę gdzie również przystąpiłem do tutejszego ubezpieczenia grupowego PZU. Pomiędzy poprzednim ubezpieczeniem grupowym a nowym nie było żadnej przerwy.
Na infolinii PZU uzyskałem informację, iż w przypadku mojego samobójstwa osoba uposażona nie otrzyma żadnego odszkodowania ponieważ od początku okresu nowej polisy upłynęło dopiero 5 miesięcy a w tym przypadku musi upłynąć przynajmniej 2 lata. Natomiast Pani z infolinii twierdzi, że mam ciągłość składek i mam ciągłość ubezpieczenia jako takiego ale nowa polisa to nowa polisa i od tej daty liczą się nowe 2 lata.
Czy infolinia ma rację?

Dla ciebie mało znaczące jest to co powie pani na infolinii. Ważne jest to co masz zapisane w OWU ubezpieczenia. Przeczytaj je dokładnie i będziesz znał odpowiedź.

Jeżeli przez ciągłość rozumiesz to, że ostatniego dnia danego miesiąca kończy się jedno ubezpieczenie grupowe i od 1 dnia następnego miesiąca masz nowe to masz ciągłość i wyłączenie dotyczące samobójstwa nie obowiązuje. Żeby tak było nową deklarację musisz podpisać jeszcze w miesiącu gdy obowiązuje stara polisa.
Przykładowe daty: stare ubezpieczenie do 30.06.2021, nowe od 01.07.2021, deklaracja nowa grupowa podpisana w czerwcu 2021.

W razie ciągłości opłaty składek masz ciągłość w ubezpieczeniu.

Czy brałeś obok nowej grupówki indywidualną kontynuację po pierwszym ubezpieczeniu?

Tylko że dalej nie wiadomo co jest w OWU. Jakich słów użyto. Czy jest mowa o nowej polisie, jej nowy numer itp czy może ciągłość polis wystarczy. I chyba się nie dowiemy.

przepraszam za pytanie - zamierzasz popełnić samobójstwo?

Pejotwroc napisał:
Tylko że dalej nie wiadomo co jest w OWU. Jakich słów użyto. Czy jest mowa o nowej polisie, jej nowy numer itp czy może ciągłość polis wystarczy. I chyba się nie dowiemy.

Nie kojarzę w PZU takich owu dla grupowego ubezpieczenia na życie, który mają tak napisane to wyłączenie odpowiedzialności.
Wiadomo, że nikt nie jest nieomylny, więc nie będę się upierał się na 100%, że mam rację.

Do autora wątku - napisz nam kod warunków ubezpieczenia - np. PTGP32, PTGP34 lub jakie inne jest w tym ubezpieczeniu.

Powrót