Samochód - co zrobić

• Autor wątku Autor wątku angela1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angela1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam pytanie co do sytuacji, w trakcie trwania malzenstwa nabylismy samochód, samochod zarejestrowany jest na mnie (na zone) przy wyprowadzce mąż wzial samochod bo ja zostalam w domu. W maju konczy sie OC i AC czy musze wykupic to ubezpieczenie czy moge powiedziec mezowi ze jak niech sam wykupuje bo dla mnie samochod moze stac na parkingu. Czy dla mnie jako wlasciciela samochodu jesli maz bedzie jezdzic samochodem i go zatrzyma policja to kare dowala jemu czy mnie?
Z góry dziekuje za odp.
Angelika

Współwłaściciele odpowiadają solidarnie.
Czy był podział majątku?
Jeżeli nie proszę go zrobić : ruchomości - samodzielnie, nieruchomości - sądownie lub notarialnie.

Podziału majątku jeszcze nie było, jestem przed złozeniem dokumentów wiec troche to potrwa, a sprawa ubezpieczenia samochodu to juz poczatek maja, wiec nie wiem co moge zrobic a czego nie. samochód nie jest mi potrzebny.

[cytat="angela1975"] sprawa ubezpieczenia samochodu to juz poczatek maja, wiec nie wiem co moge zrobic a czego nie.[/cytat]

Najkorzystniej dla Pani byłoby dokonać tej wpłaty, ponieważ w przeciwnym razie urząd obciąży Panią spłatą zaległej kwoty wraz z odsetkami, a przy uporczywym uchylaniu się od płatności może przysłać komornika i urosną dodatkowe koszty. To się nie opłaca.

W dalszej kolejności podjąć kroki pozwalające prawnie zwolnić Panią z obowiązku płatności tej składki. :)

Powrót