Samochód do firmy

• Autor wątku Autor wątku baska196
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baska196

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa.
Przepraszam jeżeli temat pojawił się już wcześniej, szukałam ale nie znalazłam - jestem tu nowa i nie wiem co i jak
Jeśli temat się powtórzył to proszę o wskazanie odpowiedniego z odpowiedziami na moje pytania.
Teraz przedstawie pytanie: mam małą firmę produkcyjno-usługową, muszę kupić mały tani samochód, nie stać mnie na nowy więc trzeba kupić używany, kupić samochód używany za ok. 7-10 tys. zł (Fiat Seicento) a po firmie... wiadomo przebieg ogromny i stan pozostawiający wiele do życzenia, chcę abym mogła odliczyć VAT od zakupu samochodu i potem od paliwa podczas użytkowania auta, ale żeby to zrobić to samochód musi być zarejestrowany jako van czy ciężarowy. Znalazłam coś takiego:
Aby móc w ogóle mówić o obniżeniu podatku VAT (w pełnej wysokości lub 60% do 6 tys. zł) przy kupnie samochodu używanego, niezbędne jest przede wszystkim otrzymanie od sprzedawcy faktury VAT.
te 60% to od tego Seicento za 7-10 tys. mogę odliczyć? fakturę Vat wystawi komis. Proszę o wszelkie wskazówki i porady. Z góry dzięuję i pozdrawiam!

Powrót