Samochód na gwarancji w serwisie - ile czasu

• Autor wątku Autor wątku pekfil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pekfil

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam,
W tamtym roku w lipcu 2016 kupiłem z ASO samochód Hyundai I40 - data produkcji 15.07.2015 - 5 letnia gwarancja.
W aucie wystąpiła usterki automatycznej skrzyni biegów. 9 kwietnia 2017 auto pojechało lawetą do ASO.
ASO zaproponowało auto zastępcze na cały okres naprawy ale niestety w benzynie i w manualu. Mój to Diesel i Automatyczna skrzynia biegów w związku z tym odmówiłem pojazdu który jest w benzynie(nie stać mnie na taki koszt zwłaszcza, że mój spalał 6L ropy a zastępczy 12L PB)
W karcie gwarancyjnej jest poniższy zapis:

Po stwierdzeniu przez Autoryzowaną Stację Obsługi Hyundai usterki produktu, Użytkownikowi przysługuje prawo do bezpłatnej naprawy gwarancyjnej. Usunięcie niesprawności obejmuje naprawę lub wymianę uszkodzonego elementu w celu przywrócenia właściwości eksploatacyjnych pojazdu, w terminie 14 dni od daty przekazania samochodu przez Użytkownika do Zutoryzowanej Stacji Obsługi Hyundai. W przypadku, gdy części zamienne niezbędne do wykonania naprawy gwarancyjnej muszą być sprowadzane z zagranicy, termin może być przedłużony o czas niezbędny do sprowadzenia tych części, jednak nie dłużej niż 60 dni.

Dzisiaj rozmawiałem z serwisem i sami przyznali, że mają problem z naprawą auta - wymienili wadliwą część ale problem nadal występuje i czekają na kontakt z centrali z Korei.
Jakie mam prawa i czego mogę się domagać od Hyundai'a?
Czy maja obowiązek zapewnić mi pojazd zastępczy w podobnej konfiguracji i klasie jak posiadałem(chodzi o diesla i automat)
Co jeśli naprawa nie zakończy się w terminie 60dni.
z góry dziękuje za odpowiedź.

Powrót