Samochód z Niemiec po zmarłym tacie

• Autor wątku Autor wątku ania_ros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania_ros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór, na wstępie wspomnę że jestem początkującą na forum i jeżeli to zły temat przepraszam.
Moje pytanie jest następujące, mój tata mieszkał w Niemczech, na święta przyjechał do Polski i tu umarł jego samochód został w Polsce zostało to wszystko zgłoszone w Niemczech. Samochód był w leasingu i nie został spłacony czy będzie im czyli Niemcom chciało się przyjeżdżać po niego do Polski czy byłaby taka możliwość żebym dostała brif? Co teraz stanie się z samochodem, bank jakoś się nie kwapi do odpowiedzi dlatego zadaje to pytanie tu i bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nie wiem co robić. Czy będzie można go sprzedać czy też go zabiorą. Pozdrawiam

Z pewnością samochodu za darmo zatrzymać nie możesz. Albo umowa leasingu przeszła na spadkobierców, albo uległa rozwiązaniu przez śmierć ojca. W pierwszym przypadku bank może domagać się dalszych rat leasingowych od spadkobierców, a po zakończeniu okresu umowy wydania samochodu. W drugim przypadku bank może domagać się od Ciebie zapłaty za bezumowne korzystanie oraz w każdej chwili wydania samochodu.
Niemcom do Polski się przyjeżdżać raczej nie będzie chciało, tytuł wykonawczy uzyskają w Niemczech a do Ciebie po roku albo dwóch zapuka polski komornik.
Należy na wszelki wypadek rozwiązać umowę leasing z ważnego powodu i zaoferować wydanie samochodu.

Każdy z mojej rodziny włącznie ze mną zrzekł się spadku więc spadkobiercy nie ma. Jeżeli zgłosiliśmy w banku że tata zmarł to chyba umowa została już rozwiązana? Znaczy że pozostało mi tylko czekać na decyzje banku, tak?

Powrót