samochód

• Autor wątku Autor wątku agnieszka505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem z samochodem. Mój mąż kupił pół roku temu samochód i do tej pory go nie przerejestrował. Miesiąc temu mąż został aresztowany a ja zostałam bez środków dożycia z tym felernym samochodem którego chyba nie mogę sprzedać? Proszę o informację czy mogę się pozbyć tego samochodu i w jaki sposób? :(

Tzn sprzedac moze tylko problem polega na tym ze rejestracja powinna nastapic do 2 tygodni lub miesiaca od daty zakupu. Prosze isc do wydzalu komunikacji i sie dowiedziec co z rejestracja.

Przeniesienie wlasnosci oczywiscie inny temat i tu spisuje sie umowe i sprzedaje, trzeba jednak poinformowac nabywce iz auto bylo nie zarejestrwane. problem polega na tym ze wyrejestrowane tez nie bylo ;) jest opcja iz w systemie pozostaje na starego wlasciciela, prosze sie dowiedziec czy byl placony podatek od czynnosci cywilno prawnych 2% od wartsoci.

Jesli meza nie ma to moze byc problem jesli on jest wlascicielem ;) do przeniesienia wlasnosci potrzebny bedzie jego wlasnoreczny podpis i nie radze podpisywac za niego;)

[cytat="kalicki"]Tzn sprzedac moze tylko problem polega na tym ze rejestracja powinna nastapic do 2 tygodni lub miesiaca od daty zakupu. [/cytat]Termin zgadujesz, czy opierasz się na jakimś przepisie? I jaki problem masz na myśli?
[cytat="kalicki"]Przeniesienie wlasnosci oczywiscie inny temat i tu spisuje sie umowe i sprzedaje, trzeba jednak poinformowac nabywce iz auto bylo nie zarejestrwane. [/cytat]
Ono jest zarejestrowane, tylko nie - przerejestrowane. No ale to, to chyba widać po numerach. :)
[cytat="kalicki"]problem polega na tym ze wyrejestrowane tez nie bylo ;) jest opcja iz w systemie pozostaje na starego wlasciciela, prosze sie dowiedziec czy byl placony podatek od czynnosci cywilno prawnych 2% od wartsoci.
[/cytat]Nie mogło być wyrejestrowane, bo niby na jakiej podstawie? Ale czy to może mieć znaczenie?

proponuje doradzic tej Pani co ma robic ;) jak umialem doradzilem, wiadomo ze kazda sprawe trzeba przeanalizowac a z tym jest problem bo malo danych.

Żeby poradzić tej Pani, danych było wystarczająco. I Pani radę otrzymała: może sprzedać auto, ponieważ fakt nieprzerejestrowania nie stanowi żadnej przeszkody.
Oczywiście, że zrobi to w imieniu męża - właściciela, na podstawie stosownego pełnomocnictwa, ale chyba nie to było żródłem wątpliwości.

Proponuję, żeby Pan Kalicki wstrzymał się z dawaniem rad na tematy których nie zna. Nie można pytających wprowadzać w błąd.

Powrót