Samochody które potrafią jeździć same

• Autor wątku Autor wątku boski_login
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boski_login

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej,
Czy ma ktoś może wiedzę,czy polskie prawo dopuszcza takie pojazdy do użytku?
Jeśli nie, to jaka ustawa o tym wspomina?
Czy istnieje wymagana minimalna liczba osób znajdujących się w poruszającym pojeździe?

Np.: Google opracowały technologie, które pozwalają na zdalne sterowanie pojazdem/samochodem z zewnątrz. Krótko mówiąc, nie jest potrzebny kierowca w środku.

skoro jak sam twierdzisz jest to zdalne to kierujący jest...tylko nie siedzi w środku pojazdu...:P - to tak jak np. drony... to że nie ma osoby w srodku nie oznacza że nikt tym nie kieruje...:P

Hmm ... Być może, nie chcę wchodzić w szczegóły. Chciałabym tylko wiedzieć, w jakich aktach prawnych jest na ten temat informacja. W ustawie o kierujących pojazdami nie znalazłam nic konkretnego.

Nie znajdziesz w zadnych bo temat ten jest nowy. Jedyne co mozna narazie napisac to to, ze nie ma mozliwosic prawnych by w Polsce samochod sam sie po drogach poruszal.

Musi coś być... Pisząc, że takie samochody nie mogą poruszać się po drodze, chyba na czymś oparłeś swoją wiedzę. Urzędnik w urzędzie chyba też musi powoływać się na konkretny przepis w ustawie, jesli chce mi zabronić używania takiego pojazdu.

Rozumiem, iż takowy pojazd posiada świadectwo homologacji?

boski_login napisał:
Urzędnik w urzędzie chyba też musi powoływać się na konkretny przepis w ustawie, jesli chce mi zabronić używania takiego pojazdu.

A jakiego urzędnika masz na myśli? Bo najpierw trzeba pojazd zarejestrować.

Nie ma z tego co mi wiadomo zakazu poruszania się po drogach publicznych pojazdu bez kierowcy w środku, więc skąd to stwierdzenie @Reagand? Przecież kierujący jest.

Oczywiście pojazd musi być zarejestrowany i ubezpieczony, ale nigdzie nie ma w żadnych kodeksach wymogu, by przewoził choćby jedną osobę.

Syphar napisał:
Przecież kierujący jest.
Niekoniecznie. Np. wspomniany tutaj pojazd opracowywany przez Google jest samochodem autonomicznym, a nie zdalnie sterowanym. Jego ruch jest kontrolowany przez oprogramowanie.

Ostatnia edycja:
Oprogramowanie, które ktoś uruchamia. Kierujący właśnie.

Syphar napisał:
... Kierujący właśnie.
Na jakiej podstawie uważasz, że uruchamiający program ma automatycznie wpływ na jego działanie. W żaden sposób nie jest to jednoznaczne.

PS.
Pomijając fakt, że algorytm nie musi wymagać ingerencji "włączającego".

Ostatnia edycja:
No nie musi, ale kogo w takim razie uznać za kierującego? Moim zdaniem jedynie osobę uruchamiającą program.

Uruchamiającego autonomiczny program w żaden sposób nie można uznać za kierującego.

Taki pojazd nie posiada kierującego, zatem zgodnie z konwencją wiedeńską nie powinien być dopuszczony do ruchu.

czytałem kiedyś w internecie jakiś artykuł o tych pojazdach...z jego treści wynikało ,że na chwilę obecną żadne państwo na swiecie nie jest prawnie przystosowane do jego użytkowania....biorąc chociażby pod uwagę kogo ukarać jeśli dany pojazd złamał by przepisy ruchu drogowego...spowodował kolizję czy wypadek itp. - autora oprogramowania (a jeśli oprogramowanie jest dziełem wielu autorów )? osobę która kupiła pojazd? itp. itd...

w związku z powyższym dywagacja na chwilę obecną przy nieistniejących przepisach co do funkcjonowania tego typu pojazdów na razie są przedwczesne...

Powrót