Samodzielna nauka prawa

• Autor wątku Autor wątku prawmil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prawmil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Jestem uczniem liceum i jako że dopiero „wchodzę w dorosłość„, chciałbym operować przynajmniej podstawową znajomością prawa, jednocześnie nie kończąc żadnych kierunków ściśle z nim związanych.

Stąd wynika też moje pytanie - w jaki sposób najlepiej byłoby uczyć się prawa?
Interesuje mnie sfera życia codziennego oraz zarządzanie finansami/spółką.

Prosiłbym o polecenie dobrej literatury lub innej formy źródeł, z którymi sobie będę w stanie (bez nadmiernego zagłębiania się) poradzić, a jednocześnie nie przybierze kształtu samych ogólników - zależy mi na konkretach, by wiedzieć na czym stoję.

Przyjęło się uznawać, że nieznajomość prawa szkodzi, a ja chciałbym być w miarę możliwości zaradny i samodzielny.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi ;)

Instytucje publiczne publikują rozmaite broszury dla przeciętnego obywatela, często zupełnie bezpłatne. Podobnie samorządy zawodów prawniczych czy organizacje społeczne. Naprawdę jest tego mnóstwo, tylko oczywiście trzeba weryfikować czy aktualne.

Przykładowo, Ministerstwo Sprawiedliwości wydało bezpłatny poradnik prawny dla młodzieży pt. "Przychodzi uczeń do prawnika". Do pobrania na stronie MS.

Czytaj podstawowe akty prawne, takie jak Kodeks karny, Kodeks wykroczeń czy Kodeks cywilny. Wypożycz sobie komentarze do tych ustaw i zagłęb się bardziej w to, co Cię zainteresuje.

Czytaj blogi prawników.

Powrót