Samodzielne mieszkanie na stancji w wieku 15 lat

• Autor wątku Autor wątku danielmi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danielmi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, z powodu nieciekawej sytuacji rodzinnej, wspólnie z rodzicami podjąłem decyzję o wyprowadzce do innego miasta, by w przyszłym roku szkolnym uczęszczać tam do szkoły średniej. Problem w tym, że 16 lat kończę dopiero w 2012, czy jeśli rodzice wyrażą na to zgodę, to tego typu sytuacja będzie w pełni legalna?

jestes dzieckiem i powinnas pozostawac pod czyjas opieka nie samodzielnie, jesli ktos by sie twoja sytuacja zainteresowal badz sprowadzilabys na siebie klopoty rodzice beda miec klopoty jeszcze wieksze

Z tego co wiem w wieku 15 lat nie jest się już dzieckiem, sytuacja prawna się zmienia. No i przecież można chyba ustawić w papierkach tak, żebym "przebywał pod opieką" właściciela stancji?

Z tego co wiem w wieku 15 lat nie jest się już dzieckiem

to jestes w bledzie, z wiekiem owszem nieletni nabiera troche swobody i w pewnych kwestiach brane jest jego zdanie pod uwage ale nadal do uzyskanie pelnoletnosci pozostaje pod wladza rodzicielska rodzicow i oni za to jeszcze dziecko odpowiadaja

można by w jakiejś bursie zamieszkać tu nie było by problemu.

malutka26 napisał:
to jestes w bledzie, z wiekiem owszem nieletni nabiera troche swobody i w pewnych kwestiach brane jest jego zdanie pod uwage ale nadal do uzyskanie pelnoletnosci pozostaje pod wladza rodzicielska rodzicow i oni za to jeszcze dziecko odpowiadaja
To ciekawe, bo w jednym z wątków przeczytałem coś zupełnie innego:
"Możesz zamieszkać na stancji. Wtedy osoba wynajmująca pokój bedzie sprawowała nad Tobą opiekę, a umowę najmu podpisze Twoja mama i wszystko będzie legalnie.
Z prawnego punktu widzenia mama nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności pod zarzutem porzucenia ponieważ masz ponad 15 lat. Natomiast Ty nie możesz jeszcze zawierać umów prawnych o charakterze zobowiązań, bo takie umowy są nieważne. Więc jeśli każdą umowę zawrze za Ciebie mama, to wszystko będzie OK.
Poza tym za wykroczenia i większość czynów przestępczych odpowiadasz już sam."

to ze przeczytales ak w innym watku nie oznacza ze przeczytales wiarygodna wypowiedz

Powrót