Samoistne posiadanie spadku przez gminę

• Autor wątku Autor wątku AdamKWr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdamKWr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

chciałbym kupić nieruchomość, która nie ma właściciela. Właściciel umarł po wojnie, od tamtego czasu status prawny tej nieruchomości to "samoistne posiadanie gminy".
Znam osoby, które w normalnych warunkach odziedziczyły by to miejsce, ale one od dekad nie są zainteresowanie odebraniem spadku. Tu moje pytania.

Czy Ci spadkobiercy (a właściwie to już ich dzieci) mają jeszcze jakieś prawa do nieruchomości? A jeżeli tak, to:

Czy mogę jakoś zapewnić prawnie właścicieli, że nie zostawię ich z tym jak zgłoszą się teraz po spadek? Albo czy mogę od nich kupić spadek i procedury prawne wykonać na własną rękę?

Czy i ile wyniosłyby opłaty za opiekę gminy nad nieruchomością przez te dekady (da się gdzieś znaleźć przykłady takich spraw ile to orientacyjnie może wynosić)?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki,
Adam

AdamKWr napisał:
Dzień dobry,

chciałbym kupić nieruchomość, która nie ma właściciela. Właściciel umarł po wojnie, od tamtego czasu status prawny tej nieruchomości to "samoistne posiadanie gminy".
Znam osoby, które w normalnych warunkach odziedziczyły by to miejsce, ale one od dekad nie są zainteresowanie odebraniem spadku. Tu moje pytania.

Czy Ci spadkobiercy (a właściwie to już ich dzieci) mają jeszcze jakieś prawa do nieruchomości? A jeżeli tak, to:

Czy mogę jakoś zapewnić prawnie właścicieli, że nie zostawię ich z tym jak zgłoszą się teraz po spadek? Albo czy mogę od nich kupić spadek i procedury prawne wykonać na własną rękę?

Czy i ile wyniosłyby opłaty za opiekę gminy nad nieruchomością przez te dekady (da się gdzieś znaleźć przykłady takich spraw ile to orientacyjnie może wynosić)?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki,
Adam

Skąd informacja o „samoistnym posiadaniu gminy”?
Jak długo gmina pozostaje samoistnym posiadaczem nieruchomości ?
W pierwszej kolejności należałoby zweryfikować okres posiadania przez Gminę bo być może doszło już do zasiedzenia (zasiedzenie następuje z mocy prawa, późniejszy wyrok sądowy tylko to potwierdza). Ale na ten moment za mało informacji by to potwierdzić lub wykluczyć. Najlepiej w pierwszej kolejności udać się do gminy i dogadać w sprawie ewentualnego postępowania sądowego o zasiedzenie na rzecz gminy, wtedy gmina zostałaby pełnoprawnym właścicielem i mógłbyś odkupić nieruchomość od gminy.

Jeśli nie doszło do zasiedzenia przez gminę to najlepszym rozwiązaniem byłoby zaproponowanie spadkobiercom, że poniesiesz koszty postępowania spadkowego oraz działu spadku, a następnie również koszty związane z zawarciem notarialnej umowy sprzedaży nieruchomości .

Co do oplat: masz na myśli M. In. Zaległe podatki i czy spadkobiercy musieliby je uregulować itp ? Tego nie wiem, nie zajmuje się prawem podatkowym ale być może ktoś tutaj obeznany w temacie i jeszcze się wypowie.

Powrót