Samotna matka NI

• Autor wątku Autor wątku styopa79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

styopa79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Jestem samotna matką z dwójka dzieci, mieszkam na stałe w Irlandii północnej. Jestem ponad rok po rozrodzie i wciąż mam problemy z moim ex. Mamy kupiony dom na kredyt w którym mój ex wciąż mieszka. Przestałam płacić za kredyt w momencie kiedy się wyprowadziłam z braku środków. Utrzymuje się tylko z jednej pensji a mój ex daje tylko niewielkie sumy na dzieci. Ponadto nie zajmuje się dziećmi prawie w ogóle. Przez cały czas wysyła mi smsy z pogróżkami i obraza mnie w nich. Proszę o pomoc od czego muszę zacząć. Jak mogę ubiegać się o podział domu i o alimenty na dzieci? Co mogę zrobić aby przestał mnie nękać ? Dziękuję

Co do child support
https://www.cmoptions.org/en/maintenance/index.asp
musisz sie z nimi skontaktowac i zalozyc sprawe wtedy dojdziecie do porozumienia co do sumy i oni beda posredniczyc we wszystkich formalnosciach.
Co do podzialu majatku skontaktuj sie z solicytorem moze byc tak ze nie bedziesz za niego placila ale musisz zapytac sie solicytora by zlozyl podanie o Legal Aid (cos jak by prawnik z urzedu) wtedy Legal Aid zaplaci solicytorowi w twoim imieniu. Jezeli ty wyprowadzilas sie z domu razem z dzieckiem a maz zostal to juz nie za ladnie to wyglada , sad raczej zawsze trzyma strone dziecka i w taki przypadku moze dac order ze ty masz prawo zamieszkac family home a ex ma sobie cos poszukac . wszystko zalezy od malzenstwa jak dlugo i jak przebiegalo , ale tak mniej wiecej powinnas sie postarac o order z sadu by sprzedac dom i podzielic albo bys ty mogla mieszkac w domu .

Ostatnia edycja:
Powrót