samotna matka z 4miesiecznym dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku paloma94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paloma94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam 21 lat i mieszkam razem z chlopakiem i nasza corka w niemczech okolice hannoveru. Oboje mamy polskie obywatelstwo. On pracuje pol roku juz ja nie pracowalam jeszcze. Nie mam znajomych srednio umiem jezyk. Ostatnio nam sie nie uklada dluzszy czas. Mysle o odejsciu ale nie chce eracac do polski bo nic tam nas nie czeka. Jaka mozemy dostac pomoc od panstwa niemieckiego? Czy zostajemy same sobie? Dziekuje za odpowiedzi.

Jak to nic was tam nie czeka? Rodzina, rodzice, nikogo tam nie masz? Nie wierze. Pomoc rodziny w takiej sytuacji jest bezcenna, gdy postanawiasz byc samotna matka.
Niestety nie oczekuj nic w tej sytuacji od "panstwa niemieckiego".
Oczywiscie zaraz przyleci tutaj ktos z pomyslem Frauenhaus, Diakonie czy innego Caritas wraz z polska misja katolicka, ale tak mówiac z zycia i doswiadczenia, nic tu nie wywojujesz.

Niestety żadna pomoc finansowa od państwa prawnie Ci się nie należy. Jedynie co możesz dostac to Kindergeld na dziecko 188 E i iść do Jugendamtu po alimenty na dziecko, jeśli ojciec nie będzie dobrowolnie płacił. Ale co z tego. Za to mieszkania nie wynajmniesz i się nie utrzymasz.
Cóż Ci radzić. Jak pojedziesz do Polski, to o Kindergeld będziesz mogła złozyć wniosek równiez i o alimenty od ojca też. I chyba lepiej opłaci Ci się za to żyć w Pl niż w De.
A może jeszcze nic straconego, może jakaś terapia dla par, czasem szczera rozmowa wystarczy. Macie dziecko. Myślcie o jego przyszłości. Dziecko potrzebuje obojga rodziców.

paloma94
Zgłoś się do Caritasu dla twojego miejsca zamieszkania tam otrzymasz pomoc
skierowanie do domu samotnej matki i pomoc prawną itd:
Powodzenia

Powrót