samowola budowlana - jak przedłużyc postepowanie

• Autor wątku Autor wątku robaczek1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robaczek1999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
jestem właścicielem działki z planem zagospodarowania przestrzennego - nieuzytki rolne bez prawa zabudowy

działka to fragment polany od najblizszego sąsiada ok 0,5 km

wielokrotnie występowałam o zmianę planu ale "jesteśmy za ale ze względów budżetowych nie w tym roku"

na działce zbudowałam (samowola budowlana) obiekt nie będący związany trwale z gruntem (składany z elementów domek letniskowy na pustakach).
przez przypadek dowiedziała się o tym gmina i zgłosiła ten fakt do nadzoru budowlanego - bardzo mili panowie przyjechali, spisali protokół oględziń i powiedzieli, że muszą wszcząć postępowanie

jednoscześnie gmina zasugerowała nam że szybciej zmienimy plan gdy założymy stowarzyszenie -

moje pytanie zmierza do tego jakimi argumentami przedłużyć postepowanie admiistracyjne (tak by rozbiórka nastąpiła po zmianie planu) i jak przebiega takie postępowanie

dodam że nie jest moją intencją "mieszkać" w tym dmu dłuże niż to tylko będzie niezbędne -jak tylko zmienia plan to chcę jak normalny człowiek zbudowac tam dom oraz to, że nikt z sąsiadów nie ma nic przeciwko mojemu domkowi

z góry dziękuję

najlatwiej i najszybciej szczegolowo patrzec na wszystkie kwestie formalne, zapoznania sie aktami sprawy (mozesz na kazdym etapie postepowania), wnioski dowodowe, ekspertyzy. niestety, ale do tego musisz miec procedure adm. w jednym palcu.
poszukaj moze kogos live, kto specjalizuje sie w tej dziedzinie prawa. samemu moze byc ciezko, chyba ze sie na tym znasz?

Powrót