Samowolne opuszczenie stanowiska pracy

• Autor wątku Autor wątku Nina1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nina1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam pytanie. Przyszedłem do pracy. Po pół godziny telefon od żony, że z małym dzieckiem coś się dzieje i trzeba natychmiast jechać na sor. Żona w tym momencie na l4. Poinformowałem o tym przełożonego i wyszedłem z pracy. Po jakiejś chwili na pracowniczej grupie otrzymałem wiadomość że zostaje mi wpisane dobrowolne opuszczenie stanowiska bo to nie przedszkole i nie wystarczy poinformować ale trzeba uzyskać zgodę. W tej sytuacji( zdrowie 2 letniego dziecka) i tak bym wyszedl nawet bez zgody. Dziecko hospitalizowane w tym dniu. L4 na ten dzień posiadam ze szpitala. Jak to ugryźć?

Nina1982 napisał:
Poinformowałem o tym przełożonego i wyszedłem z pracy
No a ten co ? nic się nie odezwał ?

Nie rób nic , czekaj na ruch ze strony przełożonego , w razie kary należy złożyć sprzeciw
Przełożony w takiej sytuacji powinien od razu wyrazić swoje zdanie - zgoda lub odmowa

cologniola napisał:
No a ten co ? nic się nie odezwał ?

Nie rób nic , czekaj na ruch ze strony przełożonego , w razie kary należy złożyć sprzeciw
Przełożony w takiej sytuacji powinien od razu wyrazić swoje zdanie - zgoda lub odmowa

No nic. Dziwnie tylko patrzył. Ja nie miałem czasu żeby czekać na jego reakcje. Sytuacja była na tyle poważna że nic innego w tym momencie w głowie nie miałem. Czy w tej sytuacji jeśli zostanę ukarany to mogę z czystym sumieniem sie odwoływać czy to pracodawca ma rację? Czy wpis o samowolnym wyjściu z pracy bez kary jakoś widnieje w aktach i świadectwie pracy?

Nina1982 napisał:
Czy wpis o samowolnym wyjściu z pracy bez kary jakoś widnieje w aktach i świadectwie pracy?
Nigdzie sie nie wpisuje , kary po roku nienagannej pracy są anulowanie - nie ma po nich śladu

Powrót