Samozatrudnienie (konto, rozliczenie, adres zamieszkania)

• Autor wątku Autor wątku andrzejwe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejwe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

Noszę się z zamiarem zarejestrowania mojej działalności (która już zaczyna przynosić pierwsze zyski). Czytam, czytam i czytam, ale nadal mam wątpliwości. Dlatego chciałbym zapytać o kilka spraw :)

1. Czy będąc samozatrudnionym w UK muszę posiadać konto bankowe? Jest taki wymóg? Moja działalność w 100% opiera się na płatnościach gotówkowych i konto nie jest mi do niczego potrzebne.

2. Czy prawdą jest, że aby móc się rozliczać w UK z dochodów osiagniętych w ramach brytyjskiego samozatrudnienia, muszę mieć centrum interesów życiowych w UK?

Ale co to dokładnie znaczy? Przebywanie pół roku+1 dzień w UK, umowa na wynajem mieszkania, jeszcze coś innego? Pytam ponieważ mieszkam trochę w Polsce, trochę w UK - i sam nie wiem które miejsce jest bardziej "podstawowe". Czytałem tu na forum i w sieci wiele informacji na ten temat, ale mam mętlik w głowie i trudno mi się rozeznać.

3. Czy będąc samozatrudnionym w UK muszę mieć realny adres zamieszkania na terenie UK? Pytam, bo średnio 4-5 miesięcy w roku mieszkam w Polsce, a nie w UK.

Czy podanie HMRC jako adresu jakiegoś virtual office lub skrzynki pocztowej jest legalne?

Na razie to tyle :)

Naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na żadne z pytań?

Witaj,

ad.1
Pewna nie jestem, ale wydaje mi się, że powinieneś mieć otwarte konto, nawet jeśli Twoja działalność opiera się na płatnościach gotówkowych, przecież można je wpłacać na konto.

ad.2.
Masz żonę, dzieci? Wszyscy żyjecie trochę tu i trochę tu?
Tak chodzi dokładnie o to co wymieniłeś. Jeśli żyjesz sam i stały adres masz w Polsce to Twoim centrum interesów życiowych powinna być Polska.

ad.3.
Jest to powiązane z punktem wyżej.

Ogólnie radziłabym skontaktować się z dobrą księgową, która na pewno rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości.

Dzięki za odpowiedź, choć niestety niewiele nowego się dowiedziałem.

ad.1
No pewnie, że można wpłacać gotówkę na brytyjskie konto, ale po co? Ja nie mam takiej potrzeby. Nigdzie też nie natknąłem się na nakaz posiadania konta w banku przy byciu self-employed w UK. Ktoś wie coś na ten temat?

Wpłacanie gotówki na konto zamiast "do ręki" zmniejszyłoby mi liczbę klientów o 80%, więc raczej taka możliwość nie wchodzi w grę.

ad.2
Nie mam żony ani dziecka. Ja żyję trochę tu trochę tu. Mam stały adres zarówno w UK, jak i w PL i niestety nie wiem który z tych krajów jest moim "podstawowym" i nie wiem jak w takiej sytuacji jak moja to sprawdzić (każdy mówi co innego, a informacje sobie przeczą lub nie mają zastosowania). Może ktoś wie coś więcej?

Ostatnia edycja:
Gdzie przebywasz fizycznie dłużej w ciągu roku? Jakieś nieruchomości w którymś z krajów?

Powrót