Samozatrudnienie Niemcy-powierzenie komuś 'rozliczania i zarządzania' całością.

• Autor wątku Autor wątku Ikswoklat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ikswoklat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, niedługo mam jechać do Niemiec do pracy.
Oferta jaka została mi przedstawiona to oferta pracy oparta na samozatrudnieniu niemieckim, dowiedziałem się iż potrzebuję do tego tylko dowód, a tamtejsze biuro firmy wszystko załatwia i po wszystkim 'zajmuje' się 'moją' firmą - ponieważ jak to zostało zaargumentowane "sam bym sobie z tym nie poradził"-. Więc mianowicie z tego tytułu mam pytanie. Czy jest to bezpieczne? Powierzyć komuś zarządzanie takową firmą. Co może mi grozić? Czy powinienem się na taki krok zgodzić, czy jest to być może zbyt ryzykowne..?
Prosiłbym o przybliżenie mi tego tematu. Mam nadzieję, że tworzę temat w odpowiednim miejscu, jeżeli nie to proszę o jego przeniesienie. Jest to mój pierwszy post jak i temat, więc nie znam się na rzeczy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

To raczej kwestia zaufania z jednej strony a z drugiej odpowiedniego sformulowania umowy z biurem, ktore te sprawy ma prowadzic.

Co do samego samozatrudnienia to zwracam uwage na istotny problem zwiazany z tzw. pozornym samozatrudnienien. Jesli osoba prowadzaca dzialalnosc bedzie wykonywac zlecenia wylacznie na rzecz jednego podmiotu i bedzie wlaczona w organizacje pracy tego podmiotu, to wowczas urzednicy zakwestionuja taka praktyke, poniewaz jest to raczej stosunek pracy.

Dobrze, rozumiem, więc czego w umowie powinienem się wystrzegać?

Praktycznie wydaje mi się, że właśnie tak będzie, ale jeżeli byłoby coś nie tak jak należy to ludzie by tam nie pracowali (?).

Co grozi w przypadku wykrycia takiego pozornego samozatrudnienia? (Bo prawdopodobnie tak będzie) Obustronne kary? Czy jak to wygląda?

W jakim okresie mogą być takie kontrole? Nie ma reguły zapewne? Pytam, ponieważ zamierzam jechać tylko na okres miesiąca-dwóch.. Więc może się na takową nie załapię..

Powrót