Samozatrudnienie w Anglii, a przelewy na polskie konto

• Autor wątku Autor wątku Suliis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Suliis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć!

Przeszukałam Internet, dzwoniłam na infolinię skarbówki, pytałam brytyjskiego księgowego, niestety nie udało mi się otrzymać jednoznacznej odpowiedzi, taki bajzel :)

Pracuje na etacie w Wielkiej Brytanii, wyprowadziłam się z Polski na stałe 2 lata temu. Chciałabym również zacząć dodatkową działalność na samozatrudnieniu (freelancing - tłumaczenia). Do współpracy z polskimi klientami i rozliczeniu w PLN chciałabym używać polskiego konta bankowego, a nie brytyjskiego (w celu uniknięcia przewalutowania, opłat za przelewy i całej tej papierologii). Pytanie: czy jest to możliwe i nie spowoduje to obowiązku podatkowego w Polsce, a także jak to rozliczyć w Wielkiej Brytanii?
Obawiam się, że polskie władze mogłyby zapytać skąd jest źródło dochodu.

Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie, jeśli potrzebne są dodatkowe szczegóły albo pominęłam coś istotnego, to proszę dać znać. Dziękuję wszystkim!
Basia

Hej

Niech klienci placa ci paypalem. Nastepnie pieniadze przelejesz na angielskie konto.
Bedzie bardziej przejrzyscie, latwiej rozliczyc i nie wystapi obowiazek podatkowy w Polsce

Poczekaj nie bardzo rozumie
Pracując na etacie w UK chcesz założyć działalność w PL?

Powrót