samozatrudnienie

• Autor wątku Autor wątku klariss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klariss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
rejestruję działalność. Jako lektor chcę prowadzić zajęcia prywtanie, ale też dla innych szkół językowych - czyli innych podmiotów działalności gospodarczej, które ponoszą ryzyko, kierują moją pracą, ustalają jej czas i miejsce oraz są odpowiedzialne przed osobami 3, czyli klientami.
Jak w świetle takich ograniczeń prawnych mogę formułować umowy współpracy z innymi firmami, by moja działalność była zgodna z przepisami?

klariss napisał:
rejestruję działalność. Jako lektor chcę prowadzić zajęcia prywtanie, ale też dla innych szkół językowych - czyli innych podmiotów działalności gospodarczej, które ponoszą ryzyko, kierują moją pracą, ustalają jej czas i miejsce oraz są odpowiedzialne przed osobami 3, czyli klientami

To brzmi jak umowa o pracę, a nie świadczenie usługi ;)

Dajmy na to: poza klientami indywidualnymi, kilka szkół zleca mi przeprowadzenie kursów.Jestem jakby podwykonwcą dla tych firm (szkół|). Umowy o rpacę żadna z nich ze mną nie podpisze, bo to zawsze dotyczy kilku godzin tygodniowo, poza tym w tej branży tak to już jest, że umowy o pracę to mają co najwyżej sekretarki, a nie jacyś lektorzy, którzy są przecież najmniej ważni. Zastanawiam się jak formułować umowy z nimi aby nie podpadały one pod działalność wykonywaną osobiście, tylko pod działąlność gospodarczą - podobnie jak dochody od moich klientów indywidualnych.

Powrót