SANEPID a nowa działalność

• Autor wątku Autor wątku Kalivalish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kalivalish

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich serdecznie,
Mam pytanie na które nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć żadnej odpowiedzi, także co sanepid, usłyszałem różne interpretacje i nie poznałem jednogłośnej odpowiedzi.

Czy orientuje się ktoś czy w przypadku otwarcia kawiarenki, której głównym założeniem jest wydawanie lodów,kawy na wynos jest obowiązek posiadania toalety dla klientów? Nie ukrywam że ze względu na wielkość lokalu posiadam jedynie toaletę dla personelu a finalna przestrzeń użytkowa dla klientów wynosi około 15 m2 co daje mi ewentualną możliwość postawienia 2 stolików i 4 krzeseł, dla klientów którzy ewentualnie czekają na zamówienie. Tak jak wspomniałem główne założenie jest działalności "na wynos" (sanepid wtedy nie wymaga toalety dla klientów) jednakże czy te dwa bądź nawet jeden stolik zrobi taką różnice że pojawi się wymóg toalety? Posiadam niezagospodarowane 15 m2 przed ladą i chciałem właśnie umieścić tam chociażby miejsce do poczekania na odbiór/ lokal nie nadaje się na więcej toalet ze względu na małą powierzchnię (nie chce żeby lokal w 50% składał się z toalet - bo sanepid... Ktoś może ma jakieś informacje na ten temat? Dzwoniłem wielokrotnie do samego sanepidu i co pracownik to wyraził inne zdanie...

Powrót