sankcja pomocy

• Autor wątku Autor wątku onazalamana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onazalamana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam am na imie nia i mam pytanie otóż mój brat 2 tygodnie temu miał sprawe o pobiciedostał 1,5 roku ale yok niejest uprawomocniony i zabraligo na sankcje.Dlaczego na sankcje??a nie do więzenia?? czy ma szanse wyjsc po tych 3 miesiąach na wolnosc??

Może masz niepełne informacje odnośnie sytuacji brata- może jest tylko oskarżony i grozi mu dopiero te 1,5 roku( tzn tyle zapowiedział mu prok) a na razie jest aresztowany wstępnie na 3 mies. A może został skazany w innej sprawie a sankcję zasądzono w innej...Może też być tak- że brata skazano już- teraz wyrok musi się uprawomocnić- możecie złożyć apelację- zanim się uprawomocni brat będzie na prawach aresztowanego-

2 tygodnie temu miał sprawe zadzwonił do mne ze dostał 1,5 roku ale wyrok nie jest upraowmocniony.I dopuki wyrok sie nie uprawomocni to bedzie przebywał w sankci.On mia już zawiasy 2 lata o pobcie ;( czy jest jaks możlwośc ze go nie skażą? Kompletnie ie a tym nie znam;/

jest na sledczym na warunkach karnych, do uprawomocnienia wyroku , jak mu sie uprawomocni , to chyba trwa 2 tyg chyba ze sad zaznaczy przy wyroku inaczej, my po wyroku w listopadzie uprawomocnienie mielismy na maj tego roku , przy apelacji zaznaczyli ( tydzien temu ) ze wyrok jest prawomocny, i teraz moje pyt czemu A nie jest jeszcze na karnym , sad apelacyjny jest wyzszej instancji i chyba powinien juz byc , w ZK nie maja do dzis zadnych informacji...
jezeli ma wyrok 1,5 roku to juz tylko czeka na uprawomocnienie i wtedy zjezdza na karny ( do wiezienia- jak to piszesz), nic oprocz apelacji nie da sie zrobic , nie wypuszcza go, chyba ze na apelacji zostanie uniewinniony.

Ostatnia edycja:
A jeślie uprawomocni to o dale z nm bedzie??Dziuje zetak sybko odpwiadaie:roza:

Rozumiem że wcześniej do sprawy też siedział na sankcji? Z tego co piszesz to twój chłopak w dalszym ciągu musi mieć stosowaną sankcję z tego właśnie względu że wyrok jest nieprawomocny. Gdyby sąd uchylił sankcję to ZK/AŚ musiał by go wypuścić. Dopiero po uprawomocnienia się wyroku sankcja zostanie uchylona. Skoro twój chłopak może dzwonić to choć jest na sankcji może przebywać na warunkach skazanego.
hehe Ane wyprzedziłaś mnie :grin:

jak sie uprawomocni to przechodzi do zakladu karnego, i jest skazany,

nie do sprawy nie był w sankcji nie moze do nie dzwonic .A jes jakaś możliwośc ze skrócą mu wyrok??Ma dobrego adwokata i zbiera dowody zeby go nie skazali

nie moze dzwonic , a zadzwonil ??
jak rozumiem nie byl na sankcji przed wyrokiem , zapadl wyrok 1,5 roku, zawiezli go do AS i czeka tam na uprawomocnienie wyroku ??
moze skladac apelacje , ale na pytanie czy cos zbija nikt Ci nie odpowie.

zadzwoni odrazu o spraie jak czekał ż go zabiorą jak go zabrali to juz nie mał teleonu i niema z nim kotaktu.Ta właśnie tak było zpadł wyrok zawiezli g do AS i tam czeka na uprawomocnenie

wiesz moze nie dzwoni bo nie ma z czego , nie zabral raczej karty tel, wydaje mi sie ze jest na sledczym na warunkach karnych i czeka na uprawomocnienie , pozniej zjedzie na karny odbyc kare pozbawienia wolnosci, jezeli jestes siostra to mozesz normalnie pojechac na widzenie, wpuszcza Cie i wszystkiego sie dowiesz, tylko musi podpisac warunki karne...moze zadzwon do AS i zaptaj czy podpisal , jako najblizszej osobie powinni Ci udzielic takich informacji, a od czego jest ten adwokat ze nic Ci nie tlumaczy ?? moze do niego tez zadzwon, w koncu za cos mu placi9cie.

Ostatnia edycja:
tylko rodzin może go odwiedzać?Czy zajomi też?

jak bedzie na karnym , lub podpisze warunki karne to moze znajomych wpisac na liste odwiedzajacych, tzn napisac prosbe o wpisanie na liste , trafia ona na biurko dyrektora ZK , ktory ja podpisuje, badz nie jak sie ost przekonalam...:mad:zaznaczam ze to troche potrwa , ok tyg.

mam jeszce jedo pytanie czy jest mozliwos zeby ta kare na 1,5 roku zamienic np na grzywne?

o a o tym nie mam za bardzo pojecia , ale wydaje mi sie ze jesli by dalo to bylyby to ogromne pieniadze. mowie najlepiej zadzwon do adwokata , spotkaj sie z nim ma pbowiazek odpowiadac na pyt i informowac was.

Dzieki bardzo za wszystko:roza::roza::)

onazalamana napisał:
mam jeszce jedo pytanie czy jest mozliwos zeby ta kare na 1,5 roku zamienic np na grzywne?
Nie ma takiej możliwości. Można na grzywną zamienić jedynie zastępczą karę pozbawienia wolności która była orzeczona za np: nie odrobione prace społeczne. Kary pozbawienia wolności nie ma możliwości zamienić. Można na apelacji starać się aby kara została zawieszona.

jak sie pisze taką apelacje??

Powrót